Muslimsk kvinna i Sverige

I torsdagens avsnitt av Lyckopodden tog vi upp ett ämne som just nu är både infekterat, laddat och ovisst – islam. Med tanke på attackerna i Frankrike förväntas islamofobin i västvärlden öka, och som med allt förtryck så drabbar det ju kvinnor hårdare än männen. Det är min övertygelse i alla fall. Att kvinnor straffas av sina egna och av de andra. Så hur är det att vara en muslimsk kvinna i Sverige i dag? Bianca och jag bjöd in Bilan Osman som är krönikör på Expressen och utbildare på Expo. Förutom all kunskap hon sitter på, är hon själv muslim och bär slöja. Hon berättade om hatet som är så stort att det till och med tar sitt uttryck fysiskt. Människor som puttar och drar, ropar och viskar.
petterssonsblogg.se
Men vad får jag som vit kvinna tycka och tänka om islam utan att bli kallad för islamofob? Det går ju inte att blunda för könsstympning, hedersvåld och heltäckande kläder. Och visst, det är inte religionen utan det är kulturen. Det argumentet har jag hört förr, men gör det mig klokare? Gör det situationen för kvinnr bättre? Det känns som att vi är så rädda för att tycka, kritisera och ifrågasätta andra kulturer och strävar efter att framstå så toleranta att de som de facto skadas i slutändan är förtryckta kvinnor. Men jag kanske har fel? Det här är så svårt!
Så, vad kan vi göra för att hjälpa muslimska kvinnor här i Sverige? Lyssna på Bilan och hennes smarta svar i programmet.

 
Här kommer ett gäng länkar om du vill förkovra dig ytterligare i ämnet:
Bilan om uppropet hon var en del av.

Här hävar debattörer att hatet blivit värre

Islamofobi eller befogad kritik? Sveriges radio-program

Artikel i svenskan om att tolerans dödar kvinnor

Filmtips på netflix

Kommentarer