Hur ska vi få pengarna att räcka?

Det är sjukvårdskris i Sverige. Pengarna räcker helt enkelt inte till och våra stora sjukhus tvingas till stora nedskärningar som kommer att drabba patienterna.

På Skånes universitetssjukhus har vårdplatsläget varit extremt i flera dagar. Operationer av lägre prioritet ställs in. Nu har även canceroperationer ställts in i Helsingborg på grund av brist på platser.

I dagens Svenska Dagbladet berättar Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinskas läkarförening, om sin stora oro inför besparingarna på en halv miljard kronor, vilket kommer att ge patienterna längre köer och väntetider men även påverka läkarnas möjligheter till utbildning och bättre kompetens!

Situationen är liknande över hela landet. Det finns inga pengar, men samtidigt läser vi om hur inhyrd personal, läkare i klar majoritet, ökar i rasande fart. Att en av fyra läkare inom psykiatrin är inhyrd och att detta kan kosta ett landsting upp till 440 000 kr i månaden mot normalkostnad för läkare på 100 000 kr känns inte bra.

Sjukvårdspersonal är lågavlönad, nog vore det bättre att ge de anställda ett rejält lönelyft så de vill jobba och vara anställda. Det behöver inte handla om att fyrdubbla lönen, men bättre lön och arbetsvillkor skulle säkerligen minska de närmre tre miljarder kronor som landstingen betalade bemanningsföretagen förra året. Siffran lär ju inte sänkas.

Men vi måste också se över mycket annat. Förslaget igår att landstingen går samman om medicininköp är ett steg i rätt riktning. Varför ska somliga landsting betala mycket mer för samma medicin. Varför ska vi i Sverige överhuvudtaget betala mer än andra länder.

Och inte minst totalfördelningen av pengar. Dags att se över hur vi fördelar ALLA pengar i samhället. Många behövande slåss om slantarna, här gäller det att se rättvist till alla. Om några år väntas kostnaderna för personlig assistans nå över 30 miljarder svenska kronor.  Efter assistansreformen infördes 1994 har många funktionsnedsatta kunnat slippa bo på institution. Det är fantastiskt bra. Men, även om det är känsligt att tala om det, så förekommer också missbruk och bedrägerier. En mycket liten del av verksamheten förvisso, men enkel och lönsam. Så pass omfattande att ekobrottsmyndigheten vill ha en lagändring för att få stopp på bluffandet. Det är inte bara behövande brukare som drabbas. Många miljoner skulle kunna gå till sjukvården istället. Statens kostnader för assistansersättning har stigit kraftigt från fyra miljarder kronor år 1995 till 22 miljarder kronor år 2009. Redan 2005 pekade brottsförebyggande rådet ut assistansersättning som ett riskområde för bidragsbrott. Sen ett och ett halvt år tillbaka har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) haft möjlighet att göra oanmälda inspektioner hos de nästan 1000 privata vårdbolagen för att utföra tillsyn på den vård som ges. Men under denna period har man bara gjort en enda inspektion uppgav Sveriges Radio igår.

Detta är bara ett område som vi ser att problem uppmärksammas men inget görs. Ska pengarna räcka till alla behövande idag så måste vi också våga säga stopp när det inte går rätt till.

Alexandra

Kommentarer