Staty av känd dam ”för våldsam”

Krigsherrar, kungar och andra viktiga män. Mitt i våra städer, på framträdande platser, tronar alltjämt manliga makthavarna. Cirka 90 procent av statyerna i Sverige är av män. Kvinnors historia viskas, männens huggs i sten. Faktum är att i kommunerna Uddevalla, Motala, Gullspång, Trelleborg, Malmö, Västerås, Arboga, Leksand, Bollnäs, Sundsvall, Mora, Boden, Umeå och Kalix så finns inte en enda staty som föreställer en kvinna.

I Växjö skulle de få en staty utifrån Hans Runessons berömda fotografi.
310
Fotografiet visar en dam vars familj suttit  i Auschwitz, som slår mot en nazist med sin handväska under en nazistdemonstration. Men nu verkar statyn inte bli av. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö tycker nämligen att konstverket signalerar våld.
645@70

Okej, vad signalerar då de här statyerna?

carl-xii-2

”Hrm, i dag har jag lust att kriga åt…Åt.. Åt det hållet”, säger Karl XII

600_galastan_4118Sankt Göran och Draken i Gamla stan i Stockholm.

Och Bältesspännarna i GöteborgGöteborg staty

Kommentarer