Free the mind – hjälp för PTSD

Hej vänner!

Efter att just ha sett filmen ”Free your Mind” vill jag gärna dela några tankar med er. Filmen handlar om Neuropsykologen Richard J Davidsons studie där han studerar effekter av träning för krigsveteraner med PTSD (Posttraumtiskt Stressyndrom).

IMG_1802

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krigsveteraner lider ofta av PTSD  vid hemkomst. Man kan drabbas av detta tillstånd om man varit med om en traumatisk händelse och kan då återuppleva traumat i form av återkommande minnesbilder, få en överdriven vaksamhet, få sömnproblem och ångest. Vanligtvis går symtomen över av sig själv men ibland behövs hjälp. Vi kan alla drabbas av detta även i samband med ett rån, en olycka eller kränkning av vår identitet på ett eller annat vis.

IMG_1809

Vid detta tillstånd är det lätt att vi börjar självmedicinera och undvika saker för att slippa ångest. Somliga tar till alkohol, droger, andra aktiverar sig på överdrivet vis eller tar mediciner. Inom mitt arbete på LVM-hem (lagen om vård av missbruk) är det en stor andel klienter som både börjat självmedicinera med alkohol eller droger eller fortsatt på grund av det. Man kan ha prövat lite droger och sedan hamnat i traumatiska situationer  som man sedan självmedicinerar med ytterligare dövande preparat. Man hamnar i en ond cirkel.

Att döva eller undvika hjälper på kort sikt men kan lätt leda till isolering och destruktivitet. Det är med denna vetskap jag är glad över både filmen som gjorts samt den forskning kring behandlings metoder som sprider sig.

IMG_1889

Blir du nyfiken och vill veta mer om metoderna eller filmen så finns info på denna länk. Det handlar om att öka sin medvetenhet om tankar och känslor och finna ett konstruktivt förhållningssätt till det som är. Istället för att trycka undan får man lära sig att vara med det som är så att det till slut distaniseras och tappar greppet. Våra minnen finns alltid kvar, men precis som ett sår som är läkt kan vi läka även emotionella sår.

Kram till er alla! /Gabriella

Kommentarer