SACER – ”The Swedish Association for Contemplation in Education and Research”

Det är nu nästan en hel vecka sedan jag kom hem efter årsmöte i Naturens hus i Bergianska trädgården. Det var härligt att få vakna till en lördagmorgon mitt i parken bland de exotiska japanska körsbärsträden. Lite öde stod det gröna huset där människor från helt olika håll samlats denna morgon för att utbyta forskningserfarenheter.

IMG_3231

Människor som jobbat inom vitt skilda områden, med mycket olika bakgrund, men med några gemensamma värderingar. Öppenhet, medmänsklighet, och ickedömande attityd.  Det gemensamma var att alla bedrev forskning som ville öka människors välmående och som på ett eller annat vis handlade om formande av attityder och förhållningssätt.

Med. dr, specialist internmedicin, kardiologi, psykiatri Walter Osika och medicine doktor och kulturhälsoforskare Eva Bojner Horwitz var iniativtagare till dagens möte där forskare inom olika områden  samlades.

IMG_3224  IMG_3222  IMG_3226

Någon forskade på ledarskap och musik, någon annan på den fertila kvinnans cykel och en tredje på kontorslandskap och dess effekt på effektivitet och ledarskap. Livliga diskussioner togs upp gällande öppna landskap, om det är en form för alla eller om individanpassningar behövs för en hållbar arbetsplats!? Vi pratade om hormoner och om hur lite vi kvinnor generellt kan om fertilitet och cykler.  Vi talade om stress kopplat till stroke och hur arkitektur och miljö kan ge förutsättningar för harmoni och inte minst kreativitet.  Vi talade om missbruk och kopplingar till självkänsla och om hur ACT och mindfulness kan hjälpa ungdomar att må bättre. Vi talade om forskning och om den nya metodiken som sprider sig. Kanske räcker det inte med kvantitativ data som ger oss genomsnittliga värden. Kanske går trenden åt att även studera individuella uppföljningar för att få en sann bild ( se implementationsforskning).

Eva Bojner Horwitz berättade om den fantastiska ”kulturboxen”, som gör det möjligt på vissa vårdcentraler att få kultur på recept! Eva Bojner talade om hur vi kan väcka kroppsminnen genom dans och komma åt outtalade känslor och om  vetenskapliga studier som visar på hur poesi och musik kan påverka vårt välmående och fysiologi.

Jag själv talade om vårt arbete inom Statens institutions Styrelse där vi implementerat ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

På väg hem i bilen var jag full av inspiration och olika idéer. Om vi letar efter vad som fungerar, om vi bedriver studier för att utvärdera vad som gör oss mest gott bör vi kunna implementera fler och fler goda verksamheter. En bild som fastnat på min näthinna är:

IMG_3350

Låt oss nu odla lite bra saker! Kram /Gabriella

 

Kommentarer