Intervjuer, utbildning och prestationskrav

Trots att jag har jobbat som journalist i drygt 30 år är det här faktiskt första gången jag bloggar. Jag har visserligen skrivit krönikor och så kallade ledare i tidningar jag varit chefredaktör för, men då har det i princip uteslutande handlat om tidningens innehåll och medarbetare. Så även om jag ser fram emot att få dela med mig av ämnen som intresserar mig är det inte helt okomplicerat att som nu skriva mitt första blogginlägg. Prestationskrav föder ångest som stökar till kreativiteten … Men det går över, som med allting annat. Det är något jag har lärt mig genom livet, ett drygt 60-årigt liv som har inneburit massor av glädje, men också en hel del sorg och smärta.
I den här bloggen kommer jag skriva om ämnen som intresserar mig – mat, dryck, hälsa, inredning, skönhet, mode, hotell, resor och inte minst intressanta människor – sådant som fyller livet med inspiration, upplevelser och å-fanism. Ordet, som introducerades för mig av en chefredaktör under 80-talet, kan förklaras med att man säger ”å-fan” om det man läser. En annan av mina chefer, tidningsdrottningen Gunny Widell – som tyvärr inte längre finns med oss – lärde mig att alltid paketera in någon form av användarnytta i texterna. Alltså, att man ska kunna använda sig av det man läser i någon form. Det kan vara konkreta tips, något man lär sig eller något som ger en insikt.
Den här veckan har jag till exempel för Expressen söndagsbilaga intervjuat Babben Larsson och Eva Funck Beskow, två fantastiska kvinnor som på olika sätt gör världen lite bättre. Babben som ambassadör för Vi-skogen, en biståndsorganisation vars metoder hjälper afrikanska kvinnor att genom hårt arbete få ett överskott så de kan skicka barnen till skolan. Eva som hängivet sprider kunskap som ger mottagaren makt över sitt eget liv, inte minst nu genom Tv-serien där hon på sitt pedagogiska sätt lär barn och vuxna sätta ord på sina känslor. Eva menar att man inte kan prata känslor om man inte kan sätta ord på dom – och det har hon ju rätt i.
Jag har också träffat den kände spanske dermatologen Juan Sopena. För Juvederms och läkemedelsföretaget Allergans räkning utbildade han en liten grupp skönhetsjournalister i nya fillers-tekniker och trender där fokus ligger på en naturlig försköning fjärran från groteskt stora läppar och onaturligt stela ansiktsdrag.
Juan Sopena var märkbart förvånad över att svenska Socialstyrelsen inte har någon begränsning eller kontroll på vem som håller i sprutan när det gäller estetiska injektionsbehandlingar. Och visst är det fullkomligt galet att det ska vara svårare att starta ett café än en klinik där vem som helst kan hålla så kallade filler-partyn där det injiceras helt vilt utan någon om helst kunskap om anatomi eller om vad som ska göras om något går fel! Men när myndigheterna inte agerar öppnar det upp för andra initiativ. Ett sådant är Estetiska injektionsrådet vars målsättning är att öka patienternas skydd genom en certifiering av sjuksköterskor och läkare. Läs mer om det på www.estetiskainjektionsradet.se
Veckan har också omfattat fönstertvätt i hemmet, en tacksam aktivitet eftersom det blir ett sådant påtagligt resultat. De rena fönstren gör att ljuset blir skirare, naturens grönska klarare och vattnet i Pålsundskanalen mer glittrande.
Det är äntligen vår igen!

Kommentarer