Krypa långsamt?

Herrejösses va spännande min föregående vecka var!

Jag gick modul 1 i den tvärvetenskapliga Metadiciplinen Kommunikologi.Kan säga att jag fick mycket avgörande matnyttigt med mig därifrån! Jag jobbar ju alltid på att ge mig själv, mina läsare, åhörare och klienter ett metaperspektiv, för att vi lättare ska kunna förstå hur alla delar hänger ihop och med den helikopterinsikten kunna förstå HUR vi behöver skruva på vårt agerande, kännande och tänkande så att det ger oss möjligheten att få de resutat vi vill uppnå. Här fick jag nya klara verktyg att jobba med. Definitivt en diciplin (modell) för mig att jobba vidare i!

En sak som i alla fall inte jag haft så bra koll på innan var varför det är så bra för hälsan med långsamma rörelser, som t ex qigong. Att det är bra det har jag förstått, – men inte varför – och absolut inte varför på system nivå. Nu vet jag mer.

Inom kommunikologin ingår bl a fördjupning av förståelse för systemisk hjärnforskning och en fördjupning av kunskapen om hur långsamma rörelser utvecklar oss neuromotoriskt/sensmotoriskt. Med medvetna långsamma rörelser ökar vi upp balansen mellan vårt inre och yttre, och genom det kan vi bättre hantera denna allt snabbare värld, alla krav på prestationer och den ständiga stressen som för många leder till utmattningssymptom.

Enkelt sett är hjärnan uppdelad i tre delar;- längst upp har vi hjärnbarken, längst underst ligger hjärnstammen och som en tolk däremellan har vi det limbiska systemet. I det limbiska systemet bor vårt JAG. För att vi ska kunna ha ett harmoniskt JAG med en intakt självbild och självrespekt och koll på/respekt för våra egna gränser, behöver vi ha en balans mellan vind (hjärnbark) och källarplan (hjärnstam), som det limbiska systemet (mellanplan) hela tiden hämtar information ifrån och tolkar mellan varandra. Tänk dig nu kroppen som ett system och hjärnan som en dator. För att information ska kunna flöda mellan vind- och källarkontoret behöver vi ha en snabb stark uppkoppling genom vilken vi kan skicka all nödvändig data. När man är mycket i sitt görande och tänkande håller man sig mest i vindsregionen. Där går det fort och det är mycket. I högt tempo når vi inte ner i hjärnstammen för där går allt låååååångsaaaaamt. Är man mest och flaxar på vinden, kroknar det limbiska systemet, eftersom vi helt missar vår inre bana där vårt JAG bor. Är barken i otakt med hjärnstammen får vi en kraftig obalans i systemet som kan visa sig som sjukdom, stress, okoncentration, utmattning, depression inlärningssvårigheter mm. För att få ett system i balans behöver vi ha med oss både stam och bark för att få ett harmoniskt limbiskt system som kan föra viktigt information fram och tillbaka och tolka mellan dessa två nivåer. Är vi “huvudfotingar” som hela tiden är i vårt görande och gör allt i ett snabbt tempo, hamnar hela vi i obalans. Men detta har man kommit fram till att man faktiskt kan komma till rätta med, – dessutom genom relativt enkla metoder. Genom långsamma, diagonala och roterande rörelser.

Jag började i lördags med en övning som jag med spänning nu följer utvecklingen av. Jag ska nu krypa låååååångsaaaaamt, med diagonala rörelser 7 minuter, 7 dagar i veckan i 7 veckor, för att öka kontakten mellan bark och stam och öka upp antalet nervbanor mellan dessa så att jag får tillgång till en hjärna med ökad kapacitet och ett limbiskt system (JAG) som kommer att vara mer balanserat, harmoniskt och motståndskraftigt.

Blir du nyfiken på att upptäcka vad långsamma rörelser kan göra för gott i ditt system, anta krypövningen du med, och/eller kanske skaffa ngn av dessa böcker som introduktion till en helt ny värld,

Hjärnvägen till inlärning  (Berg/ Cramér)
Rörelser som helar  (H.Blomberg)
Smart moves (C. Hannaford)
Dominanseffekten (C. Hannaford)
Smarta rörelser (S. Wolmesjö)
Möjligheterna finns (B. Sohlman)

eller vill du utforska möjligheterna på allvar, kontakta Gunilla Lundblad på www.lundbladtouch.se som jobbar i Stockholm med individuell sensmotorisk träning och få skräddasydda rörelser som kan rätta till just din obalans.

Jag avslutar med en rolig övning som du kan prova, som också är bra att öva på regelbundet. Ta tag i din näsa med ena handen, och det ena örat med den andra med händerna korsade (som när man illustrerar en elefant) byt, byt, byt osv. Försök i olika tempon. Kanske du, precis som jag till en början inte verkar veta var varken örat eller näsan sitter vid första bytet….

Hoppas jag gjort dig nyfiken på ett enkelt verktyg som faktiskt kan göra under med din hälsa! Prova och lyssna inåt!

With Love/Lili

 

Kommentarer