700 miljoner kvinnor giftes bort som barn

Förra måndagen giftes 13-åriga Ilham Mahdi Ak-Assi från Jemen bort. Men hon dog fem dagar senare. Hon förblödde efter att ha fått sitt kön spräckt av sin man.
IIhams fruktansvärda öde upprepar sig varje dag världen över. Hela tiden dör flickor på grund av övergrepp från galna makar, eller så dör flickorna när de ska föda makarnas barn (bland flickor mellan 15 och 19 år är den vanligaste dödsorsaken i utvecklingsländer just barnafödande).

Barnäktenskap är otrolig vanligt. Och tyvärr blir det vanligare. För några år sedan giftes 20 000 flickor bort varje dag. I dag ligger siffran på 39 000. Det betyder att 700 miljoner kvinnor ingått i äktenskap som barn – 250 miljoner av dessa var yngre än 15 år vid tillfället. I IIhams land Jemen blir 48 procent av flickorna bortgifta innan de fyller 18 år.

Man kan säga att okunskap, religion och hederskultur har med saken att göra, och så är det kanske för en hel del. Men den främsta orsaken till att föräldrar väljer att gifta bort sina döttrar är fattigdom. Flickor är en ekonomiskt börda i många, många samhällen och ett äktenskap blir en möjlighet för resten av familjen att få en lite drägligare tillvaro.

Just nu pågår en kampanj ”Hej Snippan” på Apoteksgruppen. De har designat en snygg nessecär (som ser ut som en snippa) och dessutom skänker de 10 kronor till projekt Flicka när du köper minst två imtimprodukter ur Apoteksgruppens eget sortiment. Projekt Flicka  är ett FN-projekt som arbetar med att motverka att flickor gifts bort mot sin vilja i Etiopien. Det gör inte mycket att skänka en slant dit, men det gör i alla fall något.

fckbarnaktenskap

Källor på siffror: Svenska FN-förbundet

Kommentarer