Nu i dagarna kom regeringen med sin höstbudget. Det fanns höga förväntningar på vår regering, som kallar sig feministisk, när det gäller jämställdhet och kvinnors situation i samhället.
Budgeten innehåller mycket som kan leda till ett mer jämställt samhälle, bland annat ytterligare en månad som reserveras för vardera föräldern i föräldraförsäkringen. Även nedtrappningen av jobbskatteavdraget gynnar i praktiken kvinnor, eftersom vi som grupp fortfarande tjänar mindre än män. Sammanlagt läggs 159 miljarder kronor, under 2017-2019, på jämställdhetsåtgärder.
Ett av målen för regeringens jämställdhetspolitik är ekonomisk självständighet livet ut. Förändringarna i föräldraförsäkringen eller att införa rätt till heltid ger på längre sikt en mer stabil ekonomi för pensionerade kvinnor. Men läget är akut! Över 150 000 kvinnliga pensionärer i Sverige har idag en inkomst under EU:s fattigdomsgräns! De är i majoritet bland de allra äldsta och de ensamstående pensionärerna. Skatten för pensionärer har visserligen sänkts, men en åtgärd som verkligen hade gjort skillnad för pensionärer är höjd garantipension och ett ytterligare ökad bostadstillägg.
Sveriges Kvinnolobby, där vi är medlemmar, har granskat budgeten och kommer precis som jag med både ris och ros. De föreslår en särskild jämställdhetsmyndighet, och kanske är det precis vad som behövs.