Känner du dig fastkedjad i något oönskat?

Kära läsare. Dagarna rusar fram emellanåt och dagen räcker inte alltid riktigt till, till allt roligt jag jobbar med och vill skapa. Och eftersom dagen varit späckad så blir det en kvällsblogg idag:-) Men, huvudsaken att den blir tänker jag.

Idag tänkte jag inspirera dig att fundera över om det finns något i ditt vardagsliv som du skulle vilja förbättra. Många gånger låter vi bara vecka efter vecka, månad efter månad att bara löpa på med både saker som fungerar som vi är nöjda med, men många gånger låter vi även de saker vi inte är nöjda med bara fortsätta vara något vi inte är nöjda med. Vecka ut och vecka in. Vi fortsätter att klaga över det vi inte är nöjda med. Gör vi det inte högt inför andra, – gör vi det med all sannolikhet tyst för oss själva. En inre klagan som skapar en puttrande tyst frustration. Känner du ingen det?

Vi är ju de flesta av oss intelligenta människor, så man undrar ju lite hur många av oss är funtade när vi låter veckor, månader och kanske till och med år gå förbi medan vi inte tar tag i det vi inte är nöjda med.

Varför? Kan man undra!

1) En av bovarna kan vara att vi är trygghetstörstande, så vi behåller hellre det vi har för det är vi trygga med, än att sätta igång ngt nytt som vi inte har kontroll över

2) En annan bov kan vara att vi är lite lata. Det är enklare att fortsätta göra som vi gör utan att anstränga oss som vi faktiskt behöver göra om vi ska får en förändring till stånd.

3) En tredje bov kan vara att vi är vanemänniskor. Har vi fått in ett beteende, så behåller vi det för att det är enkelt, det går per automatik, vi behöver inte anstränga oss. En mix av både ettan och tvåan alltså.

4) Den största boven är nog dock att vi intalar oss själva att vi inte kan kontrollera våra känslor, alltså inte heller vårt beteende som springer där ur… Vi är alltså offer för oss själva. Offer för vårt beteende som ger oss de oönskade resultaten… Känns det bra?

Känns det som en bra vetskap. Som ett bra förfaringssätt? Nja?!

Så OM du har ngt i ditt vardagsliv som du inte får önskade resultat med, blir du nyfiken på att se vad som händer när du gör upp en plan för att skapa en medveten förändring?

Det behöver ske i några insiktssteg:

1)Vad är det som jag inte är nöjd med? Välj en sak. Skriv ned det du inte är nöjd med så du får en bild av det i skrift, inte bara en känsla. Tänk nu på hur du tänker, känner, fokuserar och agerar gällande den här saken. Hur går oftast dina tankar gällande det? Vad är din valda sanning som du säger till dig själv och andra om och om igen? Hur ofta? Vad är det du GÖR som ger dig de resultat du inte är nöjd med? När du känner att du fått kläm på detta och skrivit ned det, så gå till steg 2.

2) Hur vill du att det ska vara istället? Vad är ditt önskade läge? Många gånger har vi full koll på vad vi inte vill ha, men inte lika bra koll på vad vi skulle vilja ersätta det med. Så här behöver du tänka igenom ditt önskade läge på riktigt, och ta nu ut svängarna lite så dina drömmar kommer utanför din hemtama trygghetszon som faktiskt håller dig fastkedjad i detta du vill förändra. När du känner dig klar med denna delen, gå vidare till steg 3. Vad kan vara ett första steg?

3) Vad kan vara ett första steg: Man kan sällan ta steget mellan oönskat och önskat läge i ett kliv, eftersom de inte liknar varandra överhuvudtaget. Vi behöver bryta ned det till flera små steg, till delmål som känns överkomliga och inom räckhåll. Det gäller ju att hålla inspirationen uppe, och det är svårt att hålla den hög om man sätter ett gigantmål, lågt utanför sin trygghetszon och bara ser hur LÅNGT ifrån det som man startat! Det kan sänka även den bästa! Så vad kan vara ett första steg? Kan du göra några småjusteringar redan den här veckan? Kanske till och med några stycken…

4) Du måste hitta ditt varför! För om du inte hittar ett varför som är tillräckligt motiverande, ett varför som är starkare än dina vanor som ger dig de oönskade resultaten, så kommer du få en onödigt hård och krävande uppförsbacke!

Genom att göra en plan, se över ditt fokus och dina beteenden, ta ut en ny väg framåt och ta det i små steg framåt, kan du förändra till synes oöverstigliga utmaningar som gäckar dig. Känns inte denna vecka som en utmärkt vecka att börja ta kommando – och jobba målmedvetet på att bli allt det du vill vara… Not even the sky is the limit..!

With Love/Lili

Kommentarer