Mind and Brain conference i New York 2015

Rapport från neurokonferensen i New York 2015

IMG_9095

Just hemkommen från en mycket intressant konferens. Jag ska ge er några bitar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Professorer från världens alla hörn har samlats i NY för att diskutera framtida medicin. Man talar mer och mer om vikten av att ta hänsyn till kropp och sinne.

IMG_9309

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sat Bir Singh Assistant Professor of Medicine at Harvard Medical School pekar på det faktum att intelligenta människor i dagens samhälle faktiskt behöver lära sig  att andas. Hur vi andas ger signaler till hjärnan som sedan sänder signaler vidare till kroppen. Han talar om vikten av att lyfta in the mind (tankar, känslor, minnen, bilder) /”mjukvaran ” och förstå hur mycket det påverkar vår kropp.

IMG_9378

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårt immunförsvar är mer avancerat än man tidigare trott. Assistant Professor Rael Cahn förklarar hur vårt sinnelag faktiskt påverkar hur mottagliga vi är för sjukdomar. Mental styrka ökar immunförsvaret påtagligt.

IMG_9380

 

 

 

 

 

 

 

 

En av alla förklaringar ges med exemplet om råttan och sprutan. Förenklat kan man säga att Råttor har fått smaka på en god saft och samtidigt fått en spruta med ett slags virus. Detta har  triggat kroppen som börjat skapa antikroppar. Man har vant råttorna vid detta och den fantastiska biologin gör att en förväntansförberedelse skapas. Senare när råttorna enbart får saft utan spruta så börjar kroppen producera antikroppar bara vid igenkänning av saften. Immunförsvaret aktiveras utan att man sprutat in något virus!! Ni kanske kan ana vad denna effekt kan leda till hos oss människor. Lite likt pavlovs hundar förbereder vår kropp oss för saker som den tror komma skall.

IMG_9316

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter flera forskare som talat om mindfulness som hjälp för stärkt immunförsvar tog den mycket kunnige Harvardforskaren David Vago plats på scenen. Han visade hjärnavbildningar och kunde påvisa hur olika mentala tillstånd kan avläsas genom hjärnaktivitet i olika delar.

IMG_9332

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olika färger visar olika nätverk som aktiveras.  När vi tränar på att se våra tankar och känslor, sätta ord på dem och bli mer medvetna kallar vi det för Meta-awareness. Det är en slags medvetenhet av medvetenheten. Tankar som: ”nu är jag medveten om att jag har en tanke om att de tittar på mig”. Det är en stor skillnad mot att bara ha tanken utan medvetenhet ex ”de tittar på mig”. Med Meta-awareness kan vi få distans till vårt mentala innehåll och därmed ej ta saker lika allvarligt eller låta det påverka vår kropp på samma vis.  Vi håller oss lite mer flexibla utan att fastna i den ena eller andra föreställningen.

IMG_9310

 

 

 

 

 

 

 

 

Om jag har en tanke om att jag är en dålig människa leder denna otillräcklighetskänsla till en fysiologisk reaktion. Stresshormoner sprutat ut och kortisolet bryter successivt ned immunförsvaret.

IMG_9400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sällan har jag åkt hem från en konferens med så mycket inspiration och full av nya insikter. Jag inser ännu mer hur kropp och sinne faktiskt påverkar varandra och hur vi genom vårt leverne faktiskt kan läka och utvecklas. Vår attityd till saker är avgörande i hur vår kropp ska reagera.

Hörs snart igen! Ta hand om er! Både om ert sinne, om er hjärna och om er kropp/Gabriella

 

Kommentarer