Varför ska barn leka med Barbie?

Om Barbiedockan hade varit en levande kvinna hade hennes huvud ramlat av halsen, organen hade inte fått plats i hennes kropp och hon hade heller inte kunnat gå. Dessutom skulle hon med all sannolikhet förlorat sin mens på grund av undervikt.

Därför har företaget Mattel, som ligger bakom dockan, fått utstå kritik under många år.

Och allt fler alternativa dockor har dykt upp på marknaden, dockor som påminner om Barbie men med den väsentliga skillnaden att kropparna har normala proportioner och ibland till och med kroppshår, bristningar och celluliter.

Kritiken och konkurrensen tycks ha gett resultat – Barbiedockan säljer inte längre lika bra. Ett faktum som såklart måste stressa företaget något djävulskt mycket.

Så hos Mattel har man gnuggat geniknölarna – funderat vad dagens flickor och deras föräldrar efterfrågar. Och nu vet vi äntligen vad företaget gnuggat fram. I veckan lanserades nämligen sprillans nya Barbiedockor.

I reklamfilmen från Mattel möts vi av en text där det står ”What happens when girls are free to imagine they can be anything?”, följt av scener med små flickor som går in i roller som professor, veterinär och fotbollstränare.

En del hävdar att de nya Barbiedockorna är feministiska eftersom de visar att även kvinnor kan ha högstatusyrken.

Men nej, de nya dockorna är inte feministiska. Faktum är att Barbie aldrig varit så skadligt för små flickor som med de nya dockorna.

För det första av den uppenbara anledningen att de vansinniga kroppsmåtten hänger kvar. Hade den nya Barbiedockan varit en levande kvinna hade hon typ bara fått plats med en halv lever samt några centimeter tarm.

För det andra så behöver flickor i västvärlden (som nya Barbie vänder sig till med tanke på utseende och pris) knappast inspireras till att satsa på akademiska yrken.

Tjejer får redan i dag bättre betyg i skolan och pluggar oftare vidare på eftergymnasiala utbildningar. På veterinärlinjen i Sverige är majoriteten kvinnor.

Däremot skulle de behöva få inspiration till hur de psykiskt ska stå ut att befinna sig på en arbetsmarknad som kommer ge dem sämre karriärmöjligheter och lägre lön på grund av att de inte har en snopp mellan benen. Hur nu en sån docka kan se ut…

Det enda den nya Barbiedockan gör är att förstärka bilden av att lyckade kvinnor i dag BÅDE måste se perfekta ut och ha perfekta jobb/liv.

Hon ska ha en kropp som en Victoria Secret-modell och en hjärna, ett driv och ett mod som Malala eller Hillary Clinton. Hon kan inte bara vara det ena eller det andra, till skillnad från pojkar som får lära sig att deras roll är betydligt mer flexibel och förlåtande.

Men att allt fler unga flickor är missnöjda med sina kroppar och går in i väggen på grund av betygshets, kan vi skylla det på Barbie?

Ja, jag personligen lekte mycket med Barbiedockor som liten och jag minns att jag redan då beundrade dockans kropp. Dessutom är Barbie inte några isolerade år av lek och fantasi – utan en verklighet som följer oss tjejer genom hela livet.

För när vi slutar leka med dockorna möts vi istället av en värld av retuscherade Barbiedockor – i form av skyltdockor, tidningsannonser och på tv.

De här dockorna är alltså början på en verklighet. En verklighet som säger att det enda sättet att bli älskad, uppskattad och lyckad är att sträva efter att vara lika perfekt som en barbiedocka.

Men jag skäller inte på min mamma och pappa för att de köpte de här dockorna till mig, det är inte hos dem huvudansvaret ligger. Utan ansvaret ligger hos leksaksaffärerna som köper in dem.

Därför är det dags att flytta Barbiedockan från leksaksaffären till leksaksmuseet, och under den inglasade montern kan vi passa på att skriva en lapp också: ”Den här dockan lekte barn med under en tid med andra värderingar”.

Den här texten är också publicerad på Svt Opinion

Kommentarer