Viktig beröring

Jag läser det fina reportaget i DN:s Insidan om beröring av Ussie Hjelm, om varför beröring är så viktigt i alla åldrar för vårt välmående. Både en liten nyfödd bebis och en 90-åring reagerar positivt på att någon de tycker om stryker dem över armen.
Kroppens må bra-hormon, oxytocin frisätts och sänker halten av blodtryck och  stresshormoner och ökar tolerans för smärta. Jag läser också om hur vi alla har olika stort behov av beröring och de som har stort behov och inte får det tillfredsställt kan utveckla nedstämdhet och depression. Så sorgligt! Jag tänker direkt på våra fina äldre personer i samhället och hoppas så att alla som önskar får bli mer berörda av någon det tycker om! Vad kan samhället göra, kan vi erbjuda massage på äldreboenden? Arbeta mer med hundar och andra sällskapsdjur, vårdhundar och liknande? Längst ner hittar du Ussie Hjelms och professor Håkan Olaussons tips från DN om vad just du kan göra för att öka beröring i ditt och andras liv.

Under tiden hoppas jag att vi på 1,6 & 2,6 miljonerklubben kan beröra även på ett psykologiskt plan. Nu drar snart vår största kampanj och hjärtefråga igång- Woman in red, för att motverka hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Vi inkluderar hela Sverige, håller seminarier, bjuder på underhållning och god mat. Programmet är nu satt och finns här på hemsidan: Woman in Red 2017

Dessutom är Hälsopriset 2017 i full gång med prisutdelning och galakväll den 30 januari. Kanske kan nya kategorin ”Årets hälsohjälte” få fram goda hälsogärningar inom äldrevården? Känner du till någon extra godhjärtad person? Tipsa oss gärna!

Apropå priser har vi haft den stora glädjen att få dela ut vårt Journaistpris till Kerstin Weigl och vårt Vetenskapspris till Maj-Lis Hellenius, vilket bland annat uppmärksammades av Aftonbladet. Vi vill framhålla och premiera Maj-Lis Hellenius och Kerstin Weigls outtröttliga kamp för kvinnors hälsa, både på det fysiska och psykiska planet.  De förbättrar villkoren för kvinnor i samhället gör därmed alla våra medsystrars liv både friskare och mer meningsfullt. Hurra för Kerstin och Maj-Lis och stort grattis!

Tips för ökad beröring i vardagen:
1. Lek med barn, barnbarn, hund och katt.
2. Unna dig massage- och spabesök.
3. Se en kärleksfilm – att se kärlekspar röra ömt vid varandra aktiverar samma områden i våra hjärnor som när vi själva blir berörda.

 

Kommentarer