Ett mer jämlikt samhälle ger friskare kvinnor

Den 8 mars, firas Internationella Kvinnodagen över hela världen och glädjande nog även av många män.
Förra året var det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och nästa år är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i det första riksdagsvalet. Vårt samhälle är fortfarande ojämlikt. Trots detta är vi lyckligt lottade jämfört med många andra länder, där jämlikheten borde ha kommit längre. Jag önskar att alla ojämlikheter kunde rättas till! Vi vill se lika lön för samma arbete! Jämlika pensioner och att obetalt arbete i hemmen uppskattas och värderas.

Vi valde mars till Woman in Reds månad för kvinnohjärtat, eftersom Internationella Kvinnodagen inträffar då.  Vi arbetar för en jämlik forskning och vård samt att genusperspektivet ska införas i alla sammanhang. Woman in Red kampanjen firas i 18 städer runtom i landet. Först ut är Helsingborg och Östersund den 8 mars på Internationella Kvinnodagen. Sedan följer Stockholm den 9 mars och därefter ytterligare 15 städer. Woman in Red avslutas i Malmö den 27 mars.  I år är det en fantastisk satsning av så många – med Hjärtat på rätta stället.

På måndag den 9 mars är vi på Oscars i Stockholm med en stjärnfylld galakväll. Då delar vi ut Stiftelsen Kvinnor & Hälsas forskningsstipendium på 300 000 kr till ny forskning. Stipendierna går till fyra unga stipendiater som forskar på kvinnohjärtat. Det blir en fantastisk afton med underhållning av Babben Larsson, Mark Levengood, Shirley Clamp, Maria & Robert Wells, Susan Lanefelt och mycket mer.

Läs mer om programmen i vår landsomfattande kampanj Woman in Reds i 18 städer på www.1.6miljonerklubben.com, Facebook och Instagram.

Ta hand om varandra!
Alexandra

Kommentarer