Promenad för demensvänligt samhälle

I morse samlades vi strax söder om Visby lasarett för att tillsammans med Alzheimerfonden, Svenskt Demenscentrum och Hattstugan ta en promenad för ett mer demensvänligt samhälle.

Hattstugan här på Gotland är ett stort föredöme. Ett äldreboende för 10 boende där 12 personal arbetar. Det grundades 1994 av systrarna Systrarna Jane Lindell Ljunggren och Pia Lindell och deras arbete har rönt många lovord runt om i hela landet.  Det drivs i privat regi på uppdrag av Gotlands kommun och har fått flera utmärkelser.
Jane Lindell Ljunggren är en riktigt eldsjäl och vi känner igen henne från tv-serien ”Sveriges bästa äldreboende” där hon coachade personalen på Smedsbergets äldreboende i Lycksele.  Serien rönte stor uppmärksamhet och Jane är varje vecka ute runt om i Serige och föreläser om Hattstugans förhållningssätt till sina äldre. Där är de boende delaktiga i vardagen och det får dem att känna sig trygga, behövda, meningsfulla och bekräftade. Det minskar deras oro och gör att de inte behöver ha en massa lugnande medicin och psykofarmaka.

Med på dagens promenad gick bland annat vår äldreminister Maria Larsson och givetvis Hattstugans Jane Lindell Ljunggren.

Alexandra

bild

demenspromenaden 1
Med äldreminister Maria Larsson på promenad för ett demensvänligare samhälle
demenspromenaden 2
På promenaden deltog Hattstugans Jane Lindell Ljunggren, längst till vä

 

Kommentarer