En fantastisk filmkväll med viktigt budskap!

Vilken trevlig kväll vi fick tillsammans på biograf Zita där vi bjöd in till förhandsvisning utav filmen Barnmorskan härom kvällen. Ni var många som kom och förutom filmupplevelsen var det intressant att få ta upp detta viktiga ämne, våra barnmorskor och deras otroliga jobb, tillsammans med Susanne Georgsson, barnmorska och Maj Rydström, ordf i Barnmorskeförbundet. Här följer några bilder från kvällen och även ett blogginlägg från vår medlem Anette Grinde som berättar om sina tankar kring det som pågår inom vården just nu.

Varmt tack till våra volontärer Ulrica, Anne-Marie och Christina som tillsammans med Aster från kansliet hjälpte till att välkomna alla gäster.

Efter filmvisningen blev det diskussion på scenen mellan Susanne Georgsson, barnmorska, docent och prefekt på Sophiahemmet Högskola samt Maj Rydström, ordf i Barnmorskeförbundet och Alexandra.

Vi vet att våra filmvisningar blir fullbokade väldigt fort och därför glädjer det oss att vi fått ett erbjudande från Folkets Bio att ge er. Här kan ni gå två stycken och bara betala för en! Erbjudandet gäller fram till den 31:a augusti på landets alla biografer.

Och så här skriver Anette Grinde i sin blogg Reflektioner Allteftersom:

Barnmorskan på Zita

Jag var igår på filmen Barnmorskan på biografen Zita i Stockholm. Det var en filmvisning för 1.6 & 2.6 miljonerklubbens medlemmar. Dessa förhandsvisningar är en fin medlemsförmån, ett fint tillfälle att samtal om viktiga frågor och ett fint tillfälle för en fin biograf att visa sig för fler och andra än de kanske vanligtvis gör. Tack, både till föreningen 1.6 & 2.6 miljonerklubben och till Zita, som tog väl emot oss alla.

Efter filmen bjöds på en efterföljande diskussion om situationen för barnmorskor och sjuksköterskor i Sverige idag. Det är en kvinnofråga. Ja, en fråga för män också, men företrädesvis påverkar den kvinnor mer direkt. Det är en lönefråga. Det är en arbetsmiljöfråga. Eller flera. Det är en landstingsfråga, där någon pekar ut Stockholms landsting som ingen vill vara i. Det är en livsprioriteringsfråga – för att vi alla är människor och försöker skapa bra liv. Det är en stolthetsfråga, för att barnmorskorna inte är maskiner. Barnmorskearbetet är ett hantverk, ett unikt och mänskligt otroligt viktigt arbete, vilket framkommer både i filmen och i det efterföljande samtalet. Det är också en utbildningsfråga, där det visar sig att det inte finns tillräckligt många och relevanta praktikplatser. För få utbildar sig. För många äldre väljer att inte utöva sitt yrke.

Ja, det finns många skäl till problematiken för barnmorskorna och därmed också för alla kvinnor som idag står inför en skräckig, fantastisk och nödvändig livssituation där de oftast behöver hjälp av en kvalificerad barnmorska. En livsavgörande situation. Ja, en livsavgörande, livsförändrande, skräckig, fantastisk och nödvändig livssituation med innebörden att det eller de små liv som växer i hennes kropp skall lämna den på ett tryggt och säkert sätt.

Detta var ingen film att snyfta till, snarare skaver den. Det är bra, förstås. Frågorna efter skaver också. Vilket inte är bra. Barnmorskesituationen inkluderar en bristsituation, som träffar ett mycket viktigt kvinnoyrke och som t ex beror på felaktiga och vansinniga prioriteringar som förstås hör pengar till. Ja, pengar spelar roll, men kvinnor, relevanta arbetssituation och säker vård hör också dit. Prioriteringen behöver betänkas, det är helt uppenbart att beslutet inte är grundat på hela bilden, hela värdegrunden. Om nu kvinnor (50% av befolkningen) och deras väl tillhör bilden och värdegrunden. I detta tillhör också männen, förstås. Det är också deras arbetsplats, deras barn och deras välmående. Vilket förstås också spelar roll.

Barnmorskan. Yrkesutövaren och yrket, dess otroligt viktiga roll, spelar roll. Så ja, se filmen. Bilda dig en egen uppfattning om du gillar den. Vi gillar alla olika. Och ja, engagera dig i debatten för yrkets och utövarnas väl. Det spelar roll.

Anette Grinde

 

Kommentarer