En promenad om dagen håller doktorn borta

Om man får ta en promenad över frusen is i solskenet när det är vinter med en härlig vän och en glad hund varje dag lever man nog längre.  Försökte hitta belägg för det där och hamnade på livsmedelsverkets hemsida. Jag hittade inte direkt vad jag sökte men däremot hittade jag sambandet mellan mat och hälsa och hur viktigt det är att äta frukt och grönt. Fixade kvickt ihop den majjigaste fruktsalladen. Skipper skulle vara stolt över mig! Studierna som jag hittade gjordes 2002/2003 men informationen uppdaterades 2008. Livsmedelsverket har ju fått en del kritik om att de inte riktigt hänger med i foskningen. Det är ju dock vår statliga centrala myndigheten för livsmedelsfrågor. Se nedan ett utdrag och läs mer på livsmedelsverkets hemsida.

 

 

Samband mellan mat och hälsa

Maten är minst lika betydelsefull för folkhälsan som alkohol och tobak. Forskning visar att för liten konsumtion av frukt och grönsaker förklarar 31 procent av hjärt- och kärlsjukdom, 19 procent av mag-/tarmcancer och 11 procent av slaganfallen.


Goda matvanor, fysisk aktivitet, alkohol och tobak är därför områden som bör prioriteras i allt folkhälsoarbete.

 

De tio enskilt största riskfaktorerna för sjuklighet och död i i-länder

·         tobak

·         högt blodtryck

·         alkohol

·         serumkolesterol (höga blodfettnivåer)

·         övervikt

·         liten konsumtion av frukt och grönsaker

·         för litet fysisk aktivitet

·         droger

·         sexvanor

·         järnbrist

Hälften av dessa riskfaktorer är direkt relaterade till maten.

 

Kommentarer