Makt kan vara mycket mer än att vara chef

Igår kväll hölls Veckans Affärers stora fest i Konserthuset, där man delade ut priser till de mäktigaste kvinnorna i Sverige. Det var överdådigt och mängder av kvinnor minglade och trivdes. Själv gick jag dit tillsamamns med flickorna från Greatness PR byrå, Cecilia och Joanna, som hjälper oss med 2.6.

Dessvärre måste jag konstatera att arrangören nog inte insett att makt är något mycket svårdefinierbart.

Att vara chef över x antal tusen personer kan vara makt, att äga en stor koncern kan var makt. Men makt kan också vara den ickekommersiella verksamhet som fångar människors själar och hjärtan. Religion, livsfilosofier, newage, ja det finns många exempel.

I somras kom det en bok ”Om makt”, på Verbum Förlag, där ett antal personer skrev om makt på olika sätt. Jag rekommenderar den till Pontus Schultz kommittee, som vaskar fram de mäktigaste. Mitt kapitel handlar om makten över åldrandet. En intressant fråga svår att besvara men viktig att ställa sig.

Är det jag själv som har makten eller ligger makten någon annan stans där jag inte kan påverka?

Senare var jag gäst hos ett kvinnligt närverk som träffats regelbundet sedan 25 år. De bjuder alltid in en gäst som har något intressant att berätta. Efter god traktering och givande samtal, med de tiotalet kring det vackert dukade bordet, fick jag berätta om 2.6 och vad 1.6 egentligen gör och har som mål och syfte.

Att stress och depressioner är mycket vanligt förekommande var alla ense om och hade själva erfarenheter av. Många på nära håll. En av kvinnorna undrade om vi inte kan forska på vad det är som gör oss lyckliga. Det vet vi ju, tyckte vi andra. Gemenskap, närhet till vänner och familj, rätt kost, motion, god sömn- och mycket kultur!

Idag är det dags för qigong igen . 50 minuter, det gör susen. Man varvar ned och välbefinnandet sprider sig.

Vi arbetar på kontoret och runt om i landet på högtryck med Go Red. Kampanjen om Kvinnohjärtat. Betsäll en låda med pins och sälj, 25 kronor per pin som går till forkning på Kvimnnohjärtat. Ring 08-20 51 58 och beställ en låda om 50 pins. Man redovisar efter maj månads utgång, kampanjern på går så länge.

Johanna, Alexandra och Cecilia från Greatness. Foto: Tibor Bárány (DIHM), Tiborfoto
Johanna, Alexandra och Cecilia från Greatness. Foto: Tibor Bárány (DIHM), Tiborfoto

Kommentarer