Viktig rapport om underbehandlade kvinnohjärtan

Har just sett på SVT ´s morgonprogram, om en ny studie som visar att det är stora skillnader mellan kvinnor och män när man tittar på hur de behandlas vid hjärtsjukdom. En väsentlig skillnad! Kvinnor underbehandlas.

Expertpanelen, med professor Karin Schenck Gustafsson som även är med i 1,6 kärntrupp, anser att det saknas forskning, professor Lars Wallentin påpekade att det bland annat är en åldersdiskriminering som visar sig här. Äldre får mindre behandling och mindre läkemedel vid hjärtsjukdom. Karin påpekar att det inte är illvilja hos vårdpersonal utan bristande kunskap.

Grattis Hjärt-Lungfonden, HLF. En fin rapport, intressant och viktig. Med i panelen var även Roger Höglund, från HLF, som anser att det är oerhört viktigt att därför forska på Kvinnohjärtat.

Vi i 1.6 miljonerklubben delar ju i allra högsta grad den uppfattningen. Därför har våra medlemmar (vi är 33 000) i tre år, runt om i landet, ställt upp på Internationella Kvinnodagen 8 mars och arbetat gratis för att få människor att komma till de seminarier där vi informerar om dessa frågor samtidigt som vi har det lite roligt med bland annat modevisning. Vi har i Sverige, såväl som utomlands, en kampanj med just den inriktningen. Inom ”Go Red-Women at Heart” har 1.6 miljonerklubben tillsammans med HLF idogt i tre år arbetat för att samla in pengar till den forskning som saknas på kvinnohjärtat samt sprida objektiv information om kvinnohjärtat och allt vad därtill hör. Go Red, som är en stor folklig kampanj pågår runt om i landet den 8 mars i 13 städer samtidigt. Det handlar framför allt om information men även försäljning av den symbol som finns för kampanjen, nålen med den lilla röda klänningen.

Detta är en kampanj som Rosa bandet, men det handlar om kvinnohjärtat. GO RED! låt oss samarbeta inte motarbeta, när det handlar om samma mål och syfte. Att rädda fler kvinnors liv!

Kommentarer