Stress på liv och död

Allt fler människor – framförallt unga kvinnor – drabbas av stress och utmattning. 70% av dem som söker hjälp på Stressmottagningen är i trettiofemårsåldern och har arbetat i mindre än tio år. Ändå har dessa unga kvinnor tydliga symptom på utbrändhet  som sömnsvårigheter, trötthet, magproblem, ständiga infektioner och depressioner. De har hamnat i duktighetsfällan, eftersom de  oftast har enorma krav på sig själva och förväntningar på vad de ska prestera, enligt Aleksander Perski, stressforskare och chef för. Stressmottagningen på Karolinska Institutet i Stockholm. 

 

Vetenskapsjournalisten Joanna Rose och Aleksander Perski har kommit med en ny bok som heter Duktighetsfällan – en överlevnadsbok för prestationsprinsessor” och beskriver vilka psykologiska krafter och samhällsmekanismer som gör att så många unga kvinnor drabbas. Men de vill också betona att det går att undvika att hamna i fällan genom att finna balans mellan egna krav och lusten samt förmågan, istället för att söka bekräftelse genom prestationer. Aleksander Perski är en av Sveriges främsta stressforskare och chef för Stressmottagningen på Karolinska Institutet i Stockholm.  

 

Det var dagens boktips! Nu ska jag stressa vidare till nästa möte och lämna in åtta offerter och svara på alla mail. Nej, skämt och sido. Jag är fortfarande förkyld och har bokat av 3 möten idag och ska jobba hemifrån största delen av dagen. Men måste ta ett viktigt möte med Joakim på Håll Sverige Rent snart.

Kommentarer