Film, helhet och mening

Göteborg var riktigt vinterdabbat i fredags morse när jag klev av planet. Jag var på väg till ett intressant möte på Joneserds herrgård, arrangerat av professor Gunnar Bjursell vid Göteborgs universitet. Det handlade om kulturens betydelse för äldre. Annika Strandberg från Vårdalinstitutet berättade om kultur och äldre samt om att jobba med Aaron Antonovsky, amerikansk professor i medicinsk sociologi som under sitt liv arbetade mycket med olika aspekter på sjukdom och samhälle. Vi fick se en mycket innerlig liten film av Maja Kekonius om olika perspektiv på livet. Annika Broman berättade därefter om film som meningsskapande. Professorn i neurokemi, Rolf Ekman, berättade om ”film och hjärnan”. Det viktigaste budskapet är att våra hjärnor kan fortsätta att fungera väl om vi bara tränar dem, låter dem vara aktiva. Vi kan lära oss nya saker hela livet ut. Det är positivt! Själv hade jag på min lott att lyfta fram det positiva med att bli äldre. Man får en sådan styrka och en sådan kraft. Det är skönt att inte vara så orolig över att göra fel längre. Erfarenheter är värdefulla, ålder en tillgång. Ja, mycket är roligare även om man har rynkor som visar att man har levt…

Med justitieminister Beatrice Ask och hennes man på Let´s Dance
Med justitieminister Beatrice Ask och hennes man på Let´s Dance

På kvällen fick jag vara med om finalen på Let´s Dance. Det var jättetrevligt att och spänningen steg dans efter dans. Vid mitt bord var vi ganska säkra att Annika är den bästa dansaren men att Magnus är folkets hjälte! Vilken glädjeyra när det stod klart att Magnus och Annika vunnit! Carl Jan visade upp sig från sin bästa sida tillsammans med sin förtjusande danspartner Maria. Alla som deltagit i tävlingen, Morgan, Niclas, Elisabeth, ja alla har en sådan charm! På efterfesten på Café Opera fick jag själv äntligen chans att dansa. Med Susanne Lanefelt! Hon har danskurser på Sturebadet och på Haga Forum, tänk så kul om jag kan ta mig tid till att gå! Under lördagen vilade jag, hälsade på mor och tog en kort promenad med Pricken. I söndag tar jag tåget till Västerås, för föredrag på en modemässa! De bjöd in mig att berätta om 1.6 och 2.6. Och det vill jag givetvis göra. Trevlig söndag.

Kommentarer