Besök på Karolinska och lyckat 2.6 seminarium

CMM på Karolinska betyder Centrum för Molekylär Medicin, och de hade inviterat mig som gästtalare till en ledarskapsgrupp med ett 30-tal personer. Jag berättade lite om när jag drev företag. Och om att vara entreprenör men fokus låg ändå på min nuvarande verksamhet.
De visade stort intresse för vår förening och efter en timme var de entusiastiska och glada över att jag kommit dit!
Två av deltagarna, en överläkare och en docent, båda kvinnor, anmälde sitt intresse för att hjälpa till och gärna ingå i någon expert grupp. Det var mycket stimulerande att få sådant gehör.

Ann Söderlund, Christina Schollin, Ebba von Sydow och Joanna Sundström deltog i 2.6 klubbens stresseminarium
Ann Söderlund, Christina Schollin, Ebba von Sydow och Joanna Sundström deltog i 2.6 klubbens stresseminarium

2.6 hade sitt andra seminarium på tisdagskvällen och det blev en stor framgång, tycker jag. Mycket intressanta talare, med inriktning på stressforskning. Christin Mellner och Victoria Blom från psykologiska institutionen vid Stockholms universitet talade och i den panel vi bjudit in hade experterna Britt Brageé och Giorgio Grossi, från Stressmottagningen, mycket av intresse att dela med sig av. Sluta tala och tänk på måsten, tänk vad du vill göra eller tycker om att göra. Då mår du mycket bättre. Eller, om det är tufft, ryck på axlarna och tänk ”shit happens”!

Ann Söderlund, författare, krönikör, programledare med mera är oerhört avväpnande och när hon berättar att hon uppfostrades som en kille förstår man hennes sköna stil.
Ja, det är genusskillnader även inom stress, instämde Giorgio och Britt. Redan de riktigt små flickorna lär sig att vara söta och snälla, det är viktigt. Medan pojkarna får vara utagerande. Flickor behåller sin stress inom sig. Pojkar kan få rasa och vara aggressiva.
Ebba von Sydow, konstaterade med sin charm och sitt sakliga lugn att alla, även de riktigt unga tjejerna, har stressproblem idag. Att detta kan bero på alla sociala medier, alla krav på att man måste vara framgångsrik, bäst, vackrast etcetera backades upp av Britt Bragé och Giorgio Grossi.
Samhället av idag gör förstås att det är tufft att vara ung kvinna. Eller Prestationsprinsessa som man kallar det. I synnerhet när måste leva minst tre parallella liv; som kvinna, yrkesarbetande och mor. Moderator, med stuns, var Joanna Sundström, från Greatness PR, kärntruppsmedlem och 2.6 bloggare. Konklusionen var att ingen äger frågan om vem som får vara stressad. Alla har vi olika yttre och inre krav på oss själva. Den inre, eller yttre, självkänslan spelar in. Behöver man ständigt bekräftas genom arbete eller är man beroende av relationer (att vara behövd) för att må väl, då är inte självkänslan stabil. Men detta problem kan man få hjälp med, förmedlade Christin och Victoria.
Mycket, mycket mer kom fram som är viktigt men vi återkommer till detta i vår klubbtidning i juni.
Avslutningen i Wallenbergsalen, blev kvällens klo.

Lise och Gertrud underhöll med bravur!
Lise och Gertrud underhöll med bravur!

Lise och Gertrud, vilka musikaliska, härliga artister! Två röster och en cello. Och vilka röster sen. De gav oss tre av sina fina, ljuvliga sånger, med underbar text som passade väl in på kvällens tema. Sedan minglade vi i den vackra festsalen och det var många, många av våra 175 gäster som tackade för ett enastående bra program.
Och jag vill tacka alla som ställde upp och gjorde denna kväll möjlig!
På scenen, bakom och med alla förberedelser.

Alexandra och My Blomqvist, kärntruppsmedlem i 2.6
Alexandra och My Blomqvist, kärntruppsmedlem i 2.6
Christin Mellner, doktor psykologi och forskare vid Psykologiska institutionen, SU som pratade om "att duga eller inte duga - det är frågan"
Christin Mellner, doktor psykologi och forskare vid Psykologiska institutionen, SU som pratade om "att duga eller inte duga - det är frågan"

Kommentarer