Förtidspensionär vid 20..!

Unga kvinnor, tjejer 19-29, förtidspensioneras allt oftare. Eller får aktivitetsersättning, som det numer heter när personer under 30 får förtidspension. Aktiveringen har misslyckats, allt fler unga kvinnor kommer aldrig in på arbetsmarknaden. Det är framför allt kvinnor som förtidspensioneras i denna unga ålder. Antalet har fördubblats sedan 90-talet. Så sorgligt.

Det finns mycket att göra för att kvinnor ska må bättre och kunna arbeta och därmed vara en aktiv del av samhället. Fibromyalgi, värk och smärta är ett stort problem hos kvinnor och här behövs mycket mer resurser för att hjälpa alla drabbade. Även om inte smärtan försvinner kan man lära sig att acceptera den och därmed leva relativt normalt. Läs om ACT, ”Acceptance and Commitment Therapy”. En relativt ny psykoterapi som baseras på den kognitiva beteendeterapin och som hjälper drabbade att se på sin smärta på ett helt nytt sätt och som framgångsrikt används i bland annat Uppsala.

Kommentarer