Tisdag 11.55

Har precis skrivit färdigt veckans krönika till Göteborgsposten, (ni kan smyga in och läsa hela krönikan här på torsdag),  idag handlade en hel del av frågorna om fisk och pepparrot. Det hör verkligen senvåren och sommaren till.  Jag älskar denna tid på året, jag får så otroligt mycket energi av allt grönt och alla blommor. Tvingar mig själv kvar inomhus vid datorn, har försökt att ta med mig den bärbara ut i trädgården men lyckas inte vara effektiv vid skärmen. Jag ser ingenting och vill bara vända ansiktet mot solen.
Fotograferingen gick förresten bra igår, (höstbuffén) och om jag minns rätt så lovade jag att bjuda på ett recept. Nåväl här kommer en goding som är härlig att servera ute en kylig kväll som förrätt. Häll upp den i mugg och servera riktigt varm för gästerna att småsmutta på.
Karl johansoppa
6 personer
30 gr torkad karljohan
1 schalottenlök
1 klick smör
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 dl vitt vin och gärna en skvätt calvados i slutet
1 tsk vilt/kantarellfond
1 tsk japansk soja
1 msk ljus redning
Salt och peppar

Blötlägg svampen i minst 1 timme. Finhacka löken och fräs i smöret på medelhögvärme. Krama ur och grovhacka svampen. Lägg i tillsammans med löken. Rör om. Rör i grädden, sojan, fonden och låt sjuda i 10 minuter. Rör om då och då och rör i mjölk, redning och vin. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Servera gärna med grovt bröd.

Kommentarer