Ge patienter bättre och större rättigheter!

Vi har ingen Patientlagstiftning i Sverige. Vi är ett av sex EU-länder som står utanför och inte har någon Patientlag. 20 länder har det, men inte vårt land! I Sverige är det inte patienten som står i centrum för den vård som ges utan sjukvårdens skyldigheter att ge vård.
Vi hade ett innehållsrikt program på inspirationsseminariet på Historiska muséet igår. Där finns för övrigt utställningen ”Maria, drömmen om kvinnan”, gå och se den!
Att patienten har mycket små rättigheter när man råkar illa ut är vår verklighet. Det lärde jag mig av Stephan Tolstoy, jurist och vd för företaget 2nd View, som erbjuder medicinsk rådgivning kring cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Till exempel när landstingen säger nej till en cancerpatient som vill gå till en andra läkare för att få ytterligare ett utlåtande. Fast vi enligt lag har rätt till detta! Eller om man inte får den medicin som finns för att den anses för dyr. Vi ska verka för att en sådan lag kommer till stånd.
Ha inte ”klimatångest”. Oroa er inte så mycket, men tänk igenom hur du handlar, äter och lever sa vår klimatcoach Martin Saar. Han berättade om vad vi alla kan göra för att förbättra klimatsituationen, apropå miljöförstöringen.
Och vår underbara vårkväll kröntes av operasångerskan Gabriella Lambert-Olsson, med konsertpianist Ivette. Hon sjöng så taket lyfte i Historiska muséets pampiga barocksal!

Kommentarer