Ny minister gör entré

Efter att Lars Leijonborg avgick förra veckan har jag inte precis hållt andan i spänd förväntan på efterträdare.

Men nu är tjänsten tillsatt och (trumvirvel) den gick till Tobias Krantz. Tobias är nu vår nya Högskole – Forskningsminister. Mycket fokus ligger på den delen som rör högskolan, där Tobias, enligt egen utsago, vill att Sverige ska ha en högskola av världsklass. Själv anser jag att en minst lika stor  tyngd bör ligga på den delen som rör forskning. Det finns en tydlig koppling mellan högskola och forskning som bör stimuleras. Unga doktorander behöver bättre skyddsnät och en minister som är väl insatt i forskning och svensk innovation. EU har ett direktiv som direkt nämner detta med ett tillägg om att det dessutom behövs extra resurser för att se till att kvinnliga forskare får anställning och stöd.

Tobias Krantz beskrivs som en omdömesgill man med humor. Han har varit riksdagsledamot sedan 2002 och har en bakgrund som akademiker och journalist.

Dock kommer han inte att höja CSN – bidraget och hänvisar till det ekonomiska läget.

Vi får hoppas att Tobias Krantz lyckas med sitt mål och att den svenska högskolan blir en vinnare i världen. Personligen tänker jag hålla tummarna för att han även ser till att den svenska forskningen blir högre rankad på världsmarknaden. Forskning är en del av grunden till en bättre framtid. Och framtiden är alltid längre än en mandatperiod.

Kommentarer