Vem skyddas & vem lämnas ensam?

En gravid kvinna blir mördad i en rättssal i Dresden, Tyskland, framför ögonen på sin man och sitt barn. Hennes man blir dessutom skjuten i benet av vakterna som säger sig ha missuppfattat vem som var gärningsmannen. Det är så dråpligt att det skulle kunna tas för ett påhitt.
Kvinnan var i rätten för,att en för henne okänd man, kastat ut henne ur en park och kallat henne för terrorist. Anledningen till att mannen agerade som han gjorde var att kvinnan bar hijab (en huvudduk). Mannen stod nu åtalad. Men istället för rättvisa skedde ett mord.
Istället för att fråga sig vad som gick fel kan man fråga sig om det överhuvudtaget var något som blev rätt.
Kvinnan som ursprungligen var från Egypten har nu begravts där och blir ihågkommen som martyr. Den fobi som råder mot muslimer och deras symboler skapar bara en starkare känsla av utanförskap hos den muslimska befolkningen (vart i världen de än befinner sig). Och om slöjan ses som ett direkt hot mot den västerländska traditionen och som en form av förtryck mot kvinnor, är det inte mer utanförskap vi behöver.
Integration betyder inte att alla ska bli likadana, det handlar mer om respekt för olikhet. Åt alla håll och från alla grupper.
Men att dö i den rättegång som var menad att skipa rättvisa för den rasism man mött och det för den åtalades kniv – det är nog så långt från rättssäkerhet man kan komma.

Kommentarer