Gläds åt att åldras och lev längre

Varannan kvinna drabbas någon gång i livet av depression. Var femte patient som kommer till en allmänläkarmottagning är deprimerade, visar en slumpmässigt gjord studie. Trots detta är det vanligare att en allmänläkare oftare gör fel än rätt när de diagnostiserar depression. Kognitiv beteende terapi är en behandling som hjälper vid depression. Ett utmärkt första alternativ före och många gånger tillräckligt istället för antidepressiva läkemedel.

Men varför mår vi så dåligt? Läser en intressant artikel om den nya, bejublade, positiva psykologin. Tydligen ännu relativt okänd i Sverige. Positiv psykologi intresserar sig för VAD som gör oss lyckliga och det visar sig att institutioner och sociala företeelser som stadiga familjeband och långvariga äktenskap eller andra varaktiga förhållande mår vi bra av. Tro, hopp och kärlek, är gångbart än idag. Likaså andra dygder som måttfullhet, tapperhet och rättrådighet.

Jag får emellanåt frågan om hur jag känner det inför att åldras, och jag svarar alltid att det inte är något jag alls fasar för. Att få bort åldersdiskrimineringen och värdesätta människor med livserfarenhet är något vi arbetar för inom 1,6. Därför känns det extra bra att läsa att den positiva psykologin menar att människor som är optimistiska och har en positiv syn på åldrandet tenderar leva längre än andra.

Kommentarer