Renovering

Dag 3 torsdag 7 oktober

Det är inte lätt att vara egen företagare. Det är inte lättare att vara egen företagare i ett annat land.

Här finns inte ngn mammapenning så långt ögat når så det var ju bara att börja jobba igen så fort kroppen läkt ihop. Men först hade vi en yogastudio och butik att inreda. Sedan skulle det ju finnas varor i butiken. Och det finns fortfarande bara 24 timmar på ett dygn.

Offerten vi fick för renoveringen var ett skämt, en en gång kände vi oss lurade för att vi är utlänningar. Vi bestämde att Per skulle göra renoveringen själv. Han fick hjälp av en italiensk byggherre. Arbetsdagarna handlade om 13 timmars pass. Tur att vår studio låg bredvid den mest kända Foccacerian i stan. Ett bageri specialicerat på foccaia med allt man kan tänka sig på. Per’s favorit var en med straccino ost, lök och tomater.

På dagarna tog jag hand om hus och barn och bebis, var var dessa mor och farföräldrar? På kvällar och nätter satt jag på nätet och gjorde inköp, budgetar, designade visitkort, påsar osv. Inte har jag tänkt på alla detaljer och allt jobb som ligger bakom när man går in i en butik.

Hyresvärdinnan till vår lokal är en ängel, hon gav oss 3 månades fri hyra så vi kunde få renovera i lugn och ro. Det var bestämt att vi skulle öppna den 8 april och då skulle även första hyran betalas så det var inget vi kunde skjuta på.

Varor började komma och hela vårt hem fylldes med Matteus porslin, yogaprylar, kläder, kroppsprodukter, yogiteér, böcker.

När renoveringen började bli klar skulle det ju inredas. Jag vädjade om hjälp och min väninna Hanna kom ner, hon är proffs. IKEA, shoppa, skruva, skratta, det var underbart att ha en kompis här som jag kunde dela allt detta med. Det saknades en receptionsdisk, jag ville ha en gammal, Per trodde det skulle bli omöjligt att hitta.

Hanna och jag åkte till Myrornas, bakom en hög bråte stod den. Baren. Art deco, helt makalös. Jag tog måtten, det skulle passa perfekt. Det var inte förrän långt senare när den var på plats som jag upptäckte dom ingraverade lotusblommorna. Yoga blomman.

Schemat var lagt och jag skulle ha 6 lektioner i veckan. Jag började bli rätt nervös. Hur skulle min kropp hinna bli stark, hur skulle Laura kunna vara utan mig i 3 timmarsperioder. Det var ju inte så att ja hunnit sätta henne på någon slags rutin som jag gjort med dom andra.

Den 8 april på morgonen höll Per fortfarande på med bättringsmålning, byggherren hjälpe oss med detaljer, tavlor och gardiner skulle upp, hans fru hjälpe oss att städa. Jag packade upp varor och prissatte och Laura hängde vid tutten. Kl. 18.00 åkte vi hem och bytte om. Kl. 18.00 började invigningen. Det blev en succé, till och med borgmästaren kom. Då ska man vara nöjd fick jag veta. Dagen efter hade jag en prova-på gratis lektion. Denna gång var det inte tomt. Hela salen fylldes med intresserade yogis. Vi var helt slut men så lyckliga, för vår egen skull men även för våra kunders skull som verkade njuta av den nya miljön.

Det enda är att man är så sårbar som egen företagare.

Kommentarer