Kjerstin – en riktig Elsa!

AV CAMILLA W

Att hög ålder och sjuklighet skulle höra ihop anser vi som självklart, men så är det faktiskt inte alls! En ny studie i Linköping, ELSA 85 (där Elsa står för Elderly in Linköping Screening Assessment) visar att svenska 85-åringar är förvånansvärt friska. Mycket friskare än många tror. 3 av 4 är vad man säger ”relativt frisk”. De har inte legat på sjukhus det senaste året och har bara besökt en vårdcentral två gånger under samma tid. Men det viktigaste är nog ändå att de själva anser sig vara hyggligt friska och mår bra.

Kanske fokuserar vi allt för mycket på risken för sjukdom för att vi ska må bra… Om detta spekuleras det i den förträffliga boken ”Skapar vården ohälsa?” sammanställd av de tre allmänläkarna John Brodersen, Birgitta Hovelius och Lotte Hvas. Läkarna, politikerna ja de flesta av oss tar allt för ofta på ”de medicinska glasögonen” när vi ser på äldre. Vi ser människor som går dåligt, har böjda ryggar och tunt hår. Författarna rekommenderar att vi istället tar på de existentiella glasögonen för att kunna se människor med livserfarenhet, styrka och livsglädje!

Kjerstin Dellert, Årets gymnastikfröken och en riktig Elsa! Faximil från Damernas Värld 14/09

Så sant. Glasögonen vi bär, språket vi talar, påverkar oss både i nuet och hur vi ser på vår egen framtid som äldre. Professorn i allergiprevention, Bengt Björkstén, föreläste nyligen om hur viktiga våra tarmbakterier är och hur de förändras när vi blir äldre. En i publiken undrade genast när vi räknas som gamla varpå professorn, själv en man i sina bästa år, snabbt svarade: ”Så länge du är aktiv är du vuxen – inte gammal”.En fantastisk vuxen, och synnerligen aktiv sådan, är vår kärntruppsmedlem Kjerstin Dellert, nyss fyllda 84. Modetidningen Damernas Värld har i sitt senaste nr (14/2009) utsett henne till Årets gymnastikfröken med anledning av hennes tränings-dvd ”15 minuter med Kjerstin Dellert” som kom i våras. Grattis Kjerstin och grattis Damernas värld till ett bra val! Kjerstin är verkligen en riktig ELSA.

Kommentarer