Lyxfällan

Jag får börja med att önska alla GOTT NYTT ÅR, för det glömde jag minsann igår! (När jag gjorde mina listor igår, kom jag ihåg att skriva att jag skulle komma ihåg det idag..)

Idag var det Banken som gällde. Min Bank och jag var lika trötta på min flytt. Banken var glåmig och tokförvirrad. Vi räknade och räknade och hur vi än gjorde så kom vi fram till att jag borde ha 200.000 kronor mer än vad jag i själva verket har. Till slut tog vi fram kulramen, kaffet och glasögonen och så blev det rätt.. 150.000 kronor back.. suck..men vad är väl ändå ett litet lån om hundra år..?

Värre är det för en vän till mig som är sjukskriven, ensamstående mamma och har en före detta man som anser att ett underhåll på ungefär 1300 ska räcka till mat, kläder, dans två gånger i veckan, glasögon, konfirmationsläger, tonårsnycker , bio och KAFFE LATTE STUP I  MINUTEN. Inom parentes..är kaffe latte den nya nationaldrycken? Jag tycker att alla dricker den, pratar om den, räknar kalorier på den och spenderar flera tusen kronor per år på den? Min vän går emellanåt på knäna under sitt ekonomiska ok, samtidigt som hon inte vill att hennes dotter ska känna av det. För några år sedan erbjöd Swedbank ett kort med, i runda slängar, 60.000 kronor insatta som lån med extremt ofördelaktig ränta. Min kompis gick rakt i fällan och sitter nu och betalar skrattretande summor på det lånet varje månad. Hon har inga betalningsanmärkningar,  hon sköter sig, men inte sjutton kan hon få ett alldeles vanligt lån med en fördelaktig ränta, som hon skulle kunna lösa det dumma lånet med. Motiveringen till avslagen från banker och kreditinstitut är att hon inte anses vara kreditvärdig..! HUR ÄR DET MÖJLIGT!!?? Hon anses inte kunna betala 300 kronor i månaden  på ett nytt fördelaktig lån på sin sjuklön, men däremot är hon tydligen fullt kapabel att betala 4000 kronor i månaden på det andra  dum-lånet??

Jag funderar på att skicka LYXFÄLLAN till henne, för då verkar bankerna vara så schyssta och hjälpsamma.. en tevekamera kan göra underverk. Men då å andra sidan ska min vän sitta och skamset skruva på sig inför hela svenska folket.

Men min Bank, han är snäll han.. han har lovat att titta på min kompis lånesituation och se vad han kan erbjuda.

Jag packar vidare….och föresten så hade jag tagit massor med foton som jag skulle ladda upp här så ni fick se hur jag har det, snyft, snyft.. men jag har packat ner sladden till datorn….ni får använda fantasin..

Kommentarer