baksmälla

För en stund sedan gick jag en promenad med hunden ( helt i enlighet med listan jag skrev i förrgår..) och passade på att kika in i en del villafönster. Jag såg julgranar och tomtar och upplysta renar och det slog mig för tusende gången, att bakom varje villafönster kan en tragedi lura. En pappa eller mamma som supit, spelat, shoppat, drogat bort allt som finns i en familj. Pengar, trygghet, lojalitet, kärlek, förtroende.

Tydligen är den störst växande gruppen med missbruk eller beroende av alkohol, medelålders kvinnor som funnit en tillfällig lycka i bag-in-box och den kontinentala synen på vin. Ett glas till maten varje dag är inte ovanligt, sedan är storleken på glaset naturligtvis en tolkningsfråga.

Matmissbruk i dess olika former är så vanligt, att var och annan ( framförallt kvinnor) har eller har haft en problematik kring ätandet.

Spela kan man göra dygnets alla timmar. Det är bara att logga in och köra igång. Och det känns inte ens, för det blir som på låtsas, ett slags Monopolspel med fuskpengar.

Om man nu har givit ett nyårslöfte om att sluta eller trappa ner sin negativa beroende/missbruksspiral, hur ska det gå till? Begäret finns där, belöningscentrat i hjärnan skriker på mer belöningar osv. Om man inte har råd med en terapeut, som är specialutbildad på de här områdena, så får man försöka lite grann i egen regi.  Det finns böcker från AA som ger handfasta tips på hur man ska förhålla sig timme för timme, dag för dag. Tror man inte på AA, kan man använda sig av lite allmän KBT ( kognitiv beteendeterapi) och skriva upp en lista på NÄR begäret sätter in, HUR det tar sig uttryck, VAD du tänker just då, VAR du befinner dig och slutligen om det finns NÅGOT som kan lindra eller förklara ditt begär, vilket i sin tur kanske gör att det inte blir outhärdligt att stå ut med. Ofta är det så att den abstinens man känner, går över efter en stund, så kan man bara stå ut, så får man frist ett tag till och kan dunka sig i ryggen till att man har klarat sig en timme till.

Ett annat sätt, som jag själv ofta använder mig av i olika situationer är att flytta. Inte i praktiken utan bara i huvudet.  Jag fantiserar att alla gamla spöken och känslor är möbler som nu ska rensas ut. Jag slänger hela bohaget, för här ska målas om och inredas helt nytt och fräscht. Sedan fyller jag min lägenhet i hjärnan med saker som jag vill ska hända, saker som jag måste göra för att det ska bli som jag vill, jag fyller på med drömmar och förhoppningar och känslor och sedan funderar jag på hur jag ska kunna få det just så. Och skriver listor  på det förstås…

Och jag packar vidare…

Kommentarer