Livsmedelsverket ser inte längre något direkt samband mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdomar

AV CAMILLA

Mättat fett är inte farligt för hjärtat, menar nu även Livsmedelsverket. Extra bra är kött och mjölk från kor som betar gräs istället för att äta kraftfoder med spannmål. Dessa bildar nyttigt Omega-3 fett som skyddar ditt hjärta!

Är mättat fett farligt eller inte. Den frågan har varit hett omdiskuterad de senaste åren men allt fler läkare, professorer och forskare ansluter sig till gruppen som anser att så inte är fallet. (Klicka här så kan ni till exempel se en intervju med Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin i Linköping). Nu har även Livsmedelsverket, som tidigare varit helt emot mättat fett, ändrat sin syn och konstaterar i sitt senaste nyhetsbrev att “det verkar inte finnas ett direkt samband mellan intaget av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom”! Man baserar sitt ändrade synsätt på en studie som publicerats i den ansedda amerikanska tidskriften  American Journal of Clinical Nutrition, nu i januari 2010.

I studien har man vägt samman 21 framåtblickande kohortstudier från Nordamerika, Norden, Israel och Japan. Sammanlagt ingick nära 350 000 personer. Insjuknande och död i hjärt- och kärlsjukdomar har följts under 5 till 23 år. Dessa visar att det inte fanns något statistiskt samband mellan enbart mättat fett och risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Extra intressant med denna studie är att Ronald M Krauss är medförfattare. Han är en tung auktoritet och har bland mycket annat varit ordförande för American Heart Associations (AHA) expertgrupp i nutritionsfrågor. Just AHA har varit en mycket starkt motståndare till mättat fett. Men även han har ändrat inställning. Livsmedelsverket konstaterar att den nya studien är ett värdefullt bidrag till kunskapsunderlaget för den påbörjade översynen av de nordiska näringsrekommendationerna. Här kommer nog att hända en hel del inom snar framtid. Mättat fett finns främst i feta mejeriprodukter, smör, ost, grädde, fett kött och charkprodukter som korv och bacon samt kokosolja.

Att Omega 3-fettsyran är bra för hjärtat är de flesta ense om. Problemet med Omega-3 är emellertid att den härsknar väldigt snabbt. Mättat fett däremot har bara enkla bindningar i sin molekylstruktur. Detta gör att mättat fett inte härsknar så lätt och det har en fast konsistens i rumstemperatur. En del förespråkare menar att det mättade fettet härigenom kan skydda det mer känsliga Omega-3. Intressant är också att vi mest förknippar Omega-3 med feta fiskar som lax, sill och sardiner. Men faktum är att Omega-3 faktiskt också finns i riklig mängd i kött, såväl gris som ko, som får beta fritt. Och självfallet i viltkött.  Alltså gräsätande djur. Anledningen till detta är att färskt gräs innehåller mycket omega-3, vilket inte är fallet med spannmål och kraftfoder. Det gör ingen skillnad om spannmålet har odlats ekologiskt eftersom spannmål inte är naturlig föda för betande boskap. Fördelen med kött jämfört med fisk är att Omega-3 fettsyran inte tycks härskna lika fort i kött, förmodligen just därför att det mättade fettet kan skydda.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.