och vaccinindustrin den blomstrar…

AV CAMILLA

intressant läsning i Svenska Dagbladet om nyttan av vaccin. Läs artikeln genom att klicka här. Influensavaccin tycks inte ha någon effekt på personer över 65 år, meddelar det mycket ansedda Cochraneinstitutet som läkare och vetenskapmän vanligtvis uppskattar att hänvisa till. Frågan är om det har någon effekt på yngre? Epidemologen Thomas Jeffersson, som gått igenom de 75 studier som bygger på verkliga försök, konstaterar att vaccinet fungerar bäst på unga med starkt immunfösvar. Men denna grupp har ju också störst chans att klara av influensa utan vaccin. Det är inte farligt att vara ung och stark och få influensa. Hos äldre däremot är det svårare att få immunförsvaret att reagera. Frisk luft, handtvätt OCH HÄLSOSAM MAT är det bästa för en äldre person för att hålla sig frisk och stärka sitt immunförsvar.

God, nylagad och hälsosam mat att äta i trevlig miljö med andra människor och tillgång till frisk luft är bästa sättet att stärka hälsan på äldre dar.

Tänk om de styrande någon gång ska förstå att maten är viktig för vår hälsa. Låt alla äldre få möjlighet att äta nylagad, näringsriktig mat varje dag och gärna i en trevlig miljö tillsammans med andra människor. Börja laga mat på alla skolor och öppna upp lokalerna även för de äldre i närområdet. Låt gamla och unga mötas, det är också en viktig friskfaktor. Omfördela resurserna från mediciner och vaccin till mat. Både i form av färska fina råvaor lagade på plats men också i form av lokaler där vi kan mötas och äta tillsammans – för en billig peng!

Kommentarer