Vi måste lära känna varandra bättre i samhället

AV ALEXANDRA

Trots trafikkaos åkte vi ut till Tensta, professor Karin Schenck Gustafsson, Anita Strandell med gitarrist Staffan Linder och Gisela Montan Larsson från 1,6 och jag. Vi besökte den ideela föreningen Livstycket som arbetar med att förbättra invandrares och flyktingars situation i Sverige genom att erbjuda utbildning, arbetsträning och kreativ verksamhet.

Birgitta Notlöf

Birgitta Notlöf, grundaren och vd för Livstycket sedan 18 år, hade bjudit in över 300 personer i alla åldrar till en kväll med Hälsa i fokus. Det hårda vädret gjorde dock att många inte kunde komma. Till Livstycket kommer alla åldrar, både ungdomsgruppen, som är många killar och tjejer framför allt från Somalia. men också unga tjejer, från 12 år, äldre invandrarkvinnor och ”vanliga” svenska kvinnor. Ibland bjuds även kvinnornas män in. Man håller olika program, här tillverkas fint högkvalitativt hantverk och här kan man bara träffas. Det blev en intressant kväll för oss alla. Anita med Staffan underhöll och jag såg att även de unga som inte kunde melodierna lyssnade och hade behållning av musiken. Karin lyckades berätta om hjärtsjukdom på ett fängslande sätt och de unga ställde så många intelligenta frågor efteråt. De var verkligen intresserade och ville att vi skulle ordna studiebesök och ta emot dem hos oss på kontoret inne i stan. Vi har ännu en kväll i morgon med Livstycket. Denna gång på Nordiska museet där de deltar i en utställning med kläder, textilier, accessoarer – om minnen, erfarenheter och drömmar… En fantastisk utställning som ni intebör missa om ni gillar färg och form. Se exempel på bilderna här nedan. Sen ska vi tillbaka till Tensta den 26 april, då med stress och värk, bland annat som tema qigong. Vi behöver detta utbyte mellan våra olika grupper i samhället. Vi måste lära känna varandra bättre tror jag.

Broderi från utställningen. Foto: Jessika Wallin
Från Livstyckets utställning på Nordiska museet. Foto: Jessika Wallin
Foto: Jessika Wallin

Kommentarer