Kan maten och livsstilen stoppa allergierna?

AV CAMILLA

När jag var liten fanns det ingen i klassen som var allergisk. Jag kan faktiskt inte minnas någon alls runt om som var allergisk eller överkänslig. Idag har vart tredje svenskt barn någon form av allergi, tar man med överkänslighet handlar det om vartannat barn som besväras av ett eller flera symtom som eksem, hösnuva, astma och mag-tarmproblem. Vartannat barn! Vart ska detta leda? Professor Magnus Wickman på Sachska barnsjukhuset i Stockholm går idag ut med glädjande information att oron för jordnötsallergi är överdriven. Två av tre som fått besked är inte allergiska, visar nya mer förfinade mätmetoder. Det är ju glädjande besked, men trots detta kvarstår alla andra allergier som bara tycks bli allt fler.

Allt fler forskare blir övertygade om att det är i tarmen vi kan hitta orsakerna till allergier. Att vi har för rent runt omkring oss, och därmed stöter på för lite bakterier, har påtalats länge. Men nu visar många studier att det också handlar om vad vi äter. Och det redan som foster i mammas mage. Tarmfloran är nödvändig för att kroppens immunsystem ska mogna. Ett omoget immunsystem överreagerar på ofarliga ämnen, till exempel pollen eller pälsdjur. Idag saknar svenska spädbarn flera klassiska tarmbakterier. Vi föds alla helt sterila, koloniseringen av bakterier i tarmen sker under våra första sex månader och mot slutet av första levnadsåret har tarmfloran etablerat sig. Denna flora är sedan under normala förhållanden förbluffande stabil under resten av livet. Intressant är att svenska barn idag inte lyckas bygga upp till närmelsevis så mycket bakterier i sina tarmar som estniska barn. Esterna har en tredjedel av våra allergier och en tiondel av vår diabetes. Vi svenskar tycks sakna en normal tarmreglering vilket ger oss fler allergier, inflammatoriska tarmsjukdomar och autoimmuna sjukdomar.
Och allergi har blivit västvärldens största barnsjukdom. Men varför har vi inte har de bakterier vi borde ha i oss? det spekuleras i att det beror på vad vi äter och inte minst vad vi inte äter, medicinering, livsvillkor som stress, gifter och tillsatsämnen i maten, överdrivet städande…
En studie i Linköping väckte stor uppmärksamhet när den presenterades förra året. Den visade att dagligt intag av Omega 3-fettsyror under graviditeten och amningen halverar barnets risk för allergi mot mjölk och ägg. Forskarna hade aldrig tidigare sett någon åtgärd som gett så mycket skydd mot allergi. Omega 3 spelar en viktig roll vid utvecklingen av celler i immunförsvaret. Mycket talar också för att immunförsvarets olika funktioner grundläggs och mognar i slutet av graviditeten och under den första spädbarnstiden. Forskarna tror därför att barnen tack vara Omega 3-tillskottet kunde förebygga störningar i immunförsvaret. Enligt Livsmedelsverket får genomsnittssvensken i sig 0,2 gram Omega 3. Mammorna i Linköpingsstudien fick kapslar med 2,7-3 gram fiskolja (motsvarande ca 140 gr lax) från 25 graviditetsveckan fram till barnen var 3,5 månader. Linköpingsforskarna menar att en viktig förklaring till att allergierna ökat så dramatiskt är att vår kosthållnings har förändrats så totalt de senaste 100 åren. Tidigare fick vi i oss ungefär lika mycket av Omega 3 och Omega 6-fettsyrorna. Nu innehåller kosten mer än 20 gånger så mycket Omega 6, som man vet är inflammationsframkallande när det blir för mycket.

Ta reda på vad som innehåller mycket Omega 6 och minska på det. Välj ekologiska råvaror. Fet fisk är den mest rekommenderade källan till Omega 3, men fisken måste vara färsk! Annars härsknar fettet. Och tänk på att den odlade laxen innehåller bara en bråkdel Omega 3 jämfört med vild lax. Intressant är att du faktiskt kan få i dig Omega3 även från kött och mjölk. Och ägg. Men det ska vara från gräsbetande djur. Det räcker inte att det är ekologiskt eftersom dessa djur vanligtvis uppföds på kraftfoder baserat på spannmål (om än giftfritt sådant) och spannmål innerhåller väldigt mycket Omega 6 vilket återfinns i djurens kött och mjölk…

En annan synpunkt kommer från läkaren, barnpsykiatern och forskaren Jackie Swartz. Han deltar sedan tio år i en forskargrupp med bland annat representanter från Karolinska sjukhuset, Karolinska institutet och Sachska sjukhuset som studerar just barnallergier. Till vardags leder han, och har varit med och byggt upp, Vidarkliniken i Järna, Nordens enda antroposofiska sjukhus som bedriver vård där både skolmedicinska och komplementära behandlingsmetoder används. Han menar att det är vår livsstil som ger oss allergi. Just den antroposofiska livsstilen har visat sig halvera risken för allergi. Redan 1999 publicerade den ansedda brittiska medicinska tidskriften The Lancet resultatet av en studie gjord i Järna som visade att barn som vuxit upp i antroposofiska hem och gått i deras Waldorfskolor hade betydligt mindre risk att insjukna i allergi jämför med andra barn i samma område. Barnen där äter en kost med mycket mjölksyrebakterier. Maten är dessutom biodynamisk och ekologisk utan färgämnen, konserveringsmedel eller andra tillsatser.

Kommentarer