Om ni inte fick nog igår

I dag skriver Hillevi Wahl på sid. 8 i Metro (Stockholmseditionen) om sexuella trakasserier inom tidningsbranschen. Plocka med er en på väg till jobbet eller läs den här. Klicka i spalten till höger. Vill poängtera att den verklighet hon beskriver är mycket mer extrem än vad jag någonsin upplevt på någon redaktion. Jag har aldrig upplevt sexuella trakasserier på någon redaktion.

Däremot blev jag utsatt för det en gång när jag var ute på ett jobb. På 2009 års Kristallen-gala frågade jag Robert Aschberg (som vunnit ett hederspris) om jag fick ta bild tillsammans med honom. För att inte alla bilder i tidningen ska bli stela försöker man spexa till dem lite, så jag frågade om jag kunde få rycka Robban i slipsen på bilden. Då svarade han ”nej, men du kan få rycka mig i kuken”. ”Lägg av, kan jag få hålla i slipsen?”, försökte jag igen. Men Aschberg insisterade. ”Men ska du ha kuken eller?”. Då gick jag därifrån. Det tycker jag inte att jag ska behöva tolerera. Jag var där och jobbade som reporter. Inte som hans glädjeflicka.

Det här var jag när jag jobbade för Expressen, vilket han också gjorde (kanske fortfarande gör), om än för en annan bilaga. Jag skrev om incidenten i tidningen och berättade om den både i P3 och i NRJ. Alla tyckte att det var bra gjort, förutom en hög chef på tidningen jag jobbade för. Han blev verkligen inte glad och påpekade att Aschberg är en viktig person för företaget. På så sätt tyckte han ju indirekt att det är okej att någon säger så till hans reportrar, i alla fall om personen i fråga sitter på makt och inflytande. Någon har också försökt påpeka att Robert Aschberg kanske var full och använder en speciell jargong. Men det där beteendet accepterar inte jag från någon, vilken jargong de än föredrar att slänga sig med eller hur mycket sprit de än tycker är lämpligt att dricka.

/Bea

Kommentarer