UGL-Y business

I bilen på väg hem från stallet igår pratade jag med juristtjejen i min grupp. Hon är smal, har kortklippt hår, en lite speciell men väldigt söt dialekt (hon kommer från Österbotten), älskar djur och Sex and the city. Hon berättade att hon hade varit på UGL-utbildning på Försvarshögskolan, en kurs hon fått gå genom jobbet. På den här kursen gick högutbildade män och kvinnor som aldrig hade träffat varandra innan.

Efter ledarskapsutbildningen fick hon sin utvärdering av resten av gruppen och av läraren. Hon fick veta att hon bestämde för mycket, var alldeles för arg, tog för mycket plats, hade svårt att visa känslor och borde le mer. I samma grupp var en kille som liknade henne väldigt mycket till sättet. Han fick höra att han var rak, ärlig, rättvis och glasklar i kommunikationen. Hon hade då räckt upp handen och frågat om det på något sätt kunde bero på att han var man och hon är kvinna. Då blev läraren upprörd och sa att man inte kan gömma sig bakom genuskortet så fort tillfälle ges. Det känns som ett väldigt dumt svar, för att inte säga korkat. Suck.

När det gäller försvaret verkar det sitta en massa ofräscha uppfattningar i väggarna som verkar svåra att få bort, hur mycket man än försöker måla över dem. Min storebrors kompis berättade för mig att ett befäl hade sagt åt de värnpliktiga att ”skura golvet så att det blänker som kattfittor i månsken” när han gjorde lumpen. Detta trots att de brukar prata om en värdegrund inom militären. Andra citat jag hört kompisar referera från lumpen är att ”det ser ut som ett Taikon-läger”, att det ska ”se preussiskt ut”, mössan de bär kallas ”björnfittan”, när saker skiner riktigt fint har man gjort en ”knullputs” och om det inte blänker som kattfittor så ska det blänka som vargollon. Det är alltså inte bara kvinnor som får sig en släng av sleven.

Kanske är det inte bara de unga männen som ska vara glada för att den allmänna värnplikten avskaffas, utan även vi kvinnor. Våra framtida män kommer inte ha genomlidit ett skitigt år med kollektiva bestraffningar och blivit matade med en omodern kvinnosyn till frukost, lunch, middag och kvällsmål. Jag ser det som något positivt.

Arbetsgivare som funderar på UGL, ni kanske ska vänta i 20 år innan ni skickar dit era anställda. Då har förhoppningsvis de flesta med en kvinnosyn från stenåldern gått i pension. Stridsskolorna kanske inte lortar ner kadetternas öron längre och förgiftar deras tungor. Det här kanske låter naivt. Men hoppet var det sista som slank ur Pandoras ask och därmed det sista som lämnar människan, eller hur var det nu igen?

/Bea

Kommentarer

6 svar

 1. Det är minsann inte bara inom militären det är på det viset. Vokabulären är annorlunda, men inom Luftfartsverket får en kvinna inte vara rak, tydlig och ärlig.

  En kvinna och en man på samma enhet inom Luftfartsverket liknade varandra till sättet. De var båda raka, tydliga och ärliga, båda var omtänksamma om sin nästa, båda gjorde ett bra arbete, men hon var snäppet bättre. Han var väldigt populär, men hon var det inte… När jag påpekade att de liknade varandra väldigt mycket vid ett möte där alla klagade på henne, var det ingen som höll med mig…

 2. Jag gick UGL och blev utvald till gruppens ledare, vilket chockade mig! Många var knäckta för att man som chef kanske inte är van att ta emot feedback… Låter snarare som din väninna inte har en bild av sig själv som stämmer in hur hon uppfattas av andra… Hon borde stanna till och fundera, utbildningen är grym, men man skall gå den vid rätt tillfälle!

 3. UGL är en otroligt bra utbildning om den genomför på rätt sätt. När UGL år 2008 genomgick en större uppdatering (teori, övningar, etc) så valde FHS att betona jämställdhet, etc. För att få fason på detta tog man då in Gudrun Schyman som rådgivare. Det som har skett är att man har ”smugit” in processfrågor där man berör sådant som är manligt och kvinnligt, etc. Effekten blir att deltagarna reflekterar över detta och gör egna insikter kopplat till sitt egna beteende och vad som precis hände under övningen.

  UGL är absolut inte en manlig kurs längre utan vi har väldigt ofta fler kvinnor på våra kurser än män. Vi arbetar alltid med en manlig och en kvinnlig handledare på våra kurser för att dels få en bättre dynamik mellan handledarna och även tydligt visa att detta är en kurs för både män och kvinnor.

  Tyvärr kommer det alltid att finnas handledare och arrangörer som är mer eller mindre duktiga och/eller seriösa på att genomföra UGL kurserna. Mitt råd är därför att ni absolut skall gå en UGL för den är jätte bra men var noggrann med vilken leverantör ni väljer.

  Om ni har fler frågor om UGL eller är nyfikna på att prova att gå en själva får ni gärna kontakta oss.

  Ni hittar oss på http://www.ugl.se, eller på 054-15 72 05.

 4. Hej Bea!
  Jag blir betänksam över din väninnas upplevelse av UGL-kursen.Feedback är en viktig del i kursen men skall ske på ett respektfullt sätt med möjlighet till dialog. Dessa moment brukar vara bland de mest uppskattade, då de ger deltagarna självinsikt om både styrkor och utvecklingsområden. Enligt Försvarshögskolans riktlinjer för handledare står det att handledares uppgift är att stå för strukturen och den kunskap och de färdigheter som krävs för att underlätta individernas och gruppens lärande. Man betonar vikten av att handledarna skall söka skapa en positiv atmosfär som får deltagarna att känna trygghet i gruppen. Kränkningar och manipulation är inte tillåtet och skulle det förekomma i gruppen är det handledarnas sak att gripa in. De allra flesta som går UGL ger kursen högsta betyg – därför har också kursen blivit Sveriges populäraste ledarutbildning.

 5. Hej Bea,

  Synnerligen beklaglig läsning, men det är en god sak att du gör detta publikt !

  Original konceptet till UGL baserade sig på värderingsfri feedback och reducering av härskartekniker, men tyvärr kan ett koncept inte bli bättre än behoven hos oss handledare tillåter.

  Dessutom för att öka eventuell förvirringen … Försvarshögskolan kom år 2008 med ett annorlunda koncept, ugl 2008 (numera ugl 2010), som konceptmässigt innehåller ”korrigerande feedback” – det som din kompis blev utsatt för.
  Kolla in Youtube … http://www.youtube.com/watch?v=42LRfMs2i8M

  Om du vill gå djupare kring LEDARSKAP, HÄRSKARTEKNIK, SJÄLVKÄNSLA och KONTROLLBEHOV inbjuds du att läsa på länken http://www.ugl-portalen.se/show.php?id=2

  Apropå din befogade varning till arbetsgivare … skicka gärna länkarna till så många arbetsgivare och HR-personer som möjligt.

  Du är OK och jag är OK … hälsar,
  Vigo
  UCL- och UGL-handledare

  PS. JURIDISK BAKGRUND.
  Organisationen bakom UCL har varit hotade av FHS under lång tid, då FHS ansett att de har upphovsrätt till UGL och FHS har avböjt upprepade försök till samarbete. Detta har medfört att arrangörer endast kunnat genomföra vissa pilotutbildningar under namnet UCL-utbildningar.
  Av de arrangörerna som officiellt genomfört ugl 2008-utbildningar har majoriteten troligen inte följt ugl 2008-konceptet. Detta vågar man sällan erkänna officiellt, då FHS även hotat dem som valt denna väg.
  Det är synnerligen olyckligt att marknaden utsatts för en som kan tyckas ”oetisk och falsk marknadsföring”.

  Organisationen bakom UCL har nu valt att utgå från den ursprungliga dokumentationen LMDC, vilket är ursprunget till UGL, modernisera detta, ”lyfta rakt upp” och kommer därmed att bli fria från FHS. Arrangörer kommer att öppet kunna genomföra UCL-utbildningar och organisationen kommer att äga konceptet UCL. DS.

 6. Hej Bea!

  Det förvånar mig inte att höra vad din väninna fick uppleva på sin UGL-kurs. I detta fall har handledarna agerar fullständigt felaktigt och det ska inte få hända. Det som är beklagligt är att detta händer och kommer att fortsätta att hända.

  Utbildningen som handledare, enligt försvarshögskolans regler, innebär att du efter din egen UGL-kurs genomgår en två veckors fördjupad UGL (FUGL). Därefter följer en två veckors handledarutbildning (HUGL) som är en administrativ kurs där du går igenom övningarnas genomförande. Efter detta väljer, du själv, en handledare som du kör upp med, i skarpt läge, under en UGL-kurs. Efter denna uppkörning är du klar för att genomföra egna UGL-kurser.

  Varför chansa?
  De flesta inser säkerligen att detta är en mycket kort utbildning och att det är en fördel om handledarna har en beteendevetenskaplig utbildning samt erfarenhet av att arbeta med grupp-dynamik. Undersök därför alltid handledarnas kompetens, tyvärr finns den inte angiven i Försvarshögskolans handledarmatrikel.

  Vad du absolut inte ska göra är att gå på den vilseledande information som UGL-portalen och Vigo håller på med. UGL-konceptet innehåller ”utvecklande feedback” inget annat.

  UCL har inget med UGL att göra!

  UGL har uppdaterats och reviderats ett flertal gånger under årens lopp. Den första versionen kom 1981, följes raskt av version 1984, därefter version 1991. Det prövades en version 1995-1996 för att följas av version 2000. Försvarshögskolan har nu utvecklat version 2008. I denna version, UGL 2008, har aktuell forskning inarbetats i kurs och handledarmaterialet genom samarbete med olika universitet och högskolor samt med handledare och andra inom området verksamma psykologer och forskare. UGL 2008 är kvalitetssäkrat genom vetenskaplig granskning av psykologiprofessorn Christer Sandahl vid Karolinska Institutet. Nu är också UGl utkommit i version 2010

  När är man beteendevetare?
  För många UGL-arrangörer är det oklart vad begreppet beteendevetare står för. För att kunna kalla sig beteendevetare måste man ha en kandidatexamen, från högskola eller universitet, med något av huvudämnena pedagogik, psykologi eller sociologi. Sedan kan man ha special-inriktning mot allt från social omsorg eller arbetsvetenskap till samhällsvetenskapliga ämnen, IT eller någon sociologisk inriktning. Akademikerförbundet SSR understryker att beteendevetare är en egen profession med olika huvudinriktningar. Förbundet vill också bidra till ökad klarhet om vad en beteendevetare är och till att arbetsmarknadens kunskap om beteendevetarnas kompetens förstärks.

  Finns det någon fördel att ha en KBT-Psykolog som handledare?
  Psykologer har en femårig universitetsutbildning i hur människor fungerar ur ett vetenskapligt perspektiv. Ämnen som ingår är allmän psykologi, utvecklingspsykologi, personlighetspsykologi, neuropsykologi, kognitiv psykologi, biologisk psykologi, familj och etnicitet, psykopatologi och psykosomatik, etik och juridik, gruppsykologi, sociologi, arbets- och organisationspsykologi, testning och utredning, statistik och vetenskaplig metod. Dessutom ingår egenterapi (man måste alltså själv gå i terapi för att bli psykolog) samt en grundläggande utbildning i psykoterapi med egna patienter. Efter ett års praktik får man sin legitimation som psykolog av Socialstyrelsen, en legitimation som kan dras in om man missköter sig. Är man missnöjd med hur man behandlats av en psykolog kan man anmäla detta till Psykologförbundets etiska råd eller till Socialstyrelsen. Med en bas i vetenskapligt grundad kunskap om individens, gruppens och organisationens psykologi, kan en kompetent psykolog genomföra bedömningar och utvecklingsinsatser utifrån en helhetsbedömning av den aktuella situationen. Detta sker alltid i ett dynamiskt samspel med kursdeltagarna. Det handlar helt enkelt om en kvalitetssäkring av handledarkompetensen.

  Hälsningar
  S-O Krantz
  http://www.ugl-akademin.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.