Bloggosfären – där tjejerna har makten. Eller?

Kenza, Blondinbella, Paow, Katrin och Klingen har de största bloggarna enligt Bloggtoppen.se. Paow läser jag inte, men de andra läser jag då och då och har stor respekt för. De är väldigt olika till sättet men har alla lyckats bygga starka personliga varumärken. De är duktiga och smarta. I bloggvärlden är det tjejerna som har lyckats bäst. Det är tjejerna som har flest besökare och som tjänar mest pengar. Kan du ens snabbt nämna en enda känd manlig bloggare förutom Alex Schulman? Inte? Inte jag heller.

Jag och min coola före detta kollega Elin Kling.

Men om vi bortser från ovan nämnda namn och ett gäng lysande undantag så är många av de andra framgångsrika bloggarna skrivna av tjejer som gör i princip vad som helst för att få besökare. Det råder en dumtrend. Det finns tjejer som opererar brösten och berättar om hur det går till steg för steg, tjejer som framställer sig själva som blåsta rikspuckon och så finns det femtonåringar som berättar att de super som svin (detta har jag påpekat en gång i ”Vakna med the Voice” och fick då ett argt mejl från ett par föräldrar som menade att deras dotter inte alls drack och somnade på en parkbänk. Hon bara bloggande om det för att få besökare. Hur sunt är det i ett större perspektiv?). Och så finns det en uppsjö av mer eller mindre kissnödiga modebloggare, ofta skrivna av väldigt smala tjejer. Som visar bilder från catwalken på bisarrt smala och ibland även uppenbart anorektiska tjejer med tomma ansiktsuttryck och sätter rubriken ”Inspirationsbilder”. Varför?

Om vi tjejer nu skapat en värld där vi är framgångsrika, där vi bestämmer och där vi har makten – varför slösar vi bort den chansen på det här sättet? Det känns ungefär som när F! kom. Feministiskt initiativ som kunde blivit en stark feministisk kraft för alla kvinnor blev en supersmal rörelse för högeskolefeminister med fula frisyrer som spottar på tjejer som mig som har rosa som favoritfärg, aldrig har burit palestinasjal och som jobbat på tjejtidning. Bloggmakten kommer inte heller att bli en stark kvinnokraft. Bloggtjejerna slänger bort chansen att verka för kvinnors bästa genom att blogga om ytligheter. Om de inte själva gillar att smörja läpparna med bubbelgumsdoftande läppglans så uppfinner de ett alterego som gör det. Vips får de pryda tidningars omslag! Succé. Ett fåtal av tjejerna tjänar pengar på smygreklam och annonser, men de som verkligen tjänar pengar på annonseringen är företagen. Och företagen styrs oftast av män. Män som redan har makt och pengar så att det räcker och blir över.

För en tid sedan läste jag om att tjejer stannar hemma från skolan för att modeblogga. Hur kan deras föräldrar acceptera det? Sparka iväg dem till plugget! Uppmana dem att söka ett extrajobb. Det är bättre att ha ett betalt arbete där man kan göra karriär och skaffa sig erfarenhet än att sitta hemma och skriva IQ-befriade inlägg som kanske ger bra besöksantal men som knappast ger ens en halv procent av bloggarna tillräckligt mycket pengar att leva på. Eller en snygg punkt i CV:t. Att blogga om mode i hopp om att bli känd är ett manifest på vår tids valuta, nämligen att synas utan att verka. En förlängning till viss del på dokusåpakändisarnas tid.

Jag menar inte att alla ska skriva dödsviktiga inlägg precis hela tiden, men kom igen tjejer. Vi kan bättre. Sluta fördumma er själva för att få besökare för det sprider bara bilden om tjejer som mindre intelligenta varelser på den här jorden. En lögn som knappast behöver mer bränsle.

/Bea

(Poängteras bör att ett arbete inom mode- eller skönhetsindustrin inte i sig är ett nederlag, tvärt om. Jag har många vänner som jobbar som moderedaktörer, skönhetsredaktörer och fotografer. Det är en tuff bransch, kreativt och säkert ett jätteroligt jobb som inspirerar många. Det är långt ifrån samma sak som att skippa skolan för att sitta hemma och skriva en gratis modeblogg där man berättar att man fick ångest för att man åt två mackor till frukost.)

Kommentarer