– Vilken ära att få blogga här på självaste kvinnodagen.

Kvinnor i hela landet, kvinnor i världen, grattis! Grattis till all den kamp våra systrar i världen före oss fört framgångsrikt. Grattis till alla mödosamt erövrade förmåner och reformer. Grattis till att vi kvinnor sakta men säkert får den plats vi förtjänar. Grattis till oss som har turen att leva i ett land där vi kan röra oss fritt, höja rösten, anmäla sexuella trakasserier, klä oss som vi vill, där vi kan få vård och förskoleplats och mammaledighet och amningshjälp och smärtlindring. Grattis till er som är äldre och vågade sticka ut hakan för att kräva förändring för oss som följer efter. Grattis till alla som protesterade mot objektifieringen av kvinnokroppen, mot anorektiska modeideal, mot männens mediala monopol. Vi tackar och bugar och tar över stafettpinnen för att fortsätta kämpa för flickors framtida rättigheter.

Vi har fortfarande en lång väg att gå. En uppförsbacke väntar den nya generationen som vill in i styrelserummen och de beslutsfattande organen. För alla oss som drömmer om lika rättigheter i samhällets alla sektorer – från vård och omsorg till könsneutrala lönekuvert. Och den kampen kan vi föra kollektivt genom exempelvis den här klubben eller enskilt i våra respektive roller och branscher.

Idag leder jag en konferens på Hotel Rival arrangerad av SKL och Mediabolaget under rubriken: Hundra år av Internationella Kvinnodagen – Backlash eller Nya grepp. Jämställdhetsministern, alla f.d. JämOs, DO, forskare och politiker medverkar i samtal och debatter. Även frågan om män kan kalla sig feminister ska diskuteras. Vad krävs för att en man ska kunna kalla sig feminist? Är feministiteln förenlig med konsumtion av internetporr? Eller en vägran att ta ut föräldrarledighet? Eller inte delta i hushållsarbetet? Kapten Klänning, den tidigare polischefen, som utgav sig för att kämpa för jämställdhet står nu misstänkt för en rad sexualbrott. Kan man lita på männen?

Göran Persson och Anders Borg har båda kallat sig feminister medan självaste jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vägrar använda etiketten. Vad tycker ni?

Ikväll får ni inte missa Stjärnkockarna i TV3 kl. 20.00 där jag är med och tävlar. Därefter följer Svenska Hollywoodfruar som jag anser tar tempen på vår tid och den backlash vi bevittnar.

Kommentarer