Min stora feta grekiska kokbok

Idag plåtar jag för en tidning och blir intervjuad om min kommande, femte bok, med titeln: ”Min stora feta grekiska kokbok”. Den kommer sista mars på Bonnier fakta och handlar om det mat- matriarkat jag är sprungen ur.

Den handlar om alla de fantastiska kvinnor som stått bakom spisen och värnat om vår fortlevnad. Den handlar om mormor och mamma som trollade med råvarorna i vårt enkla kök. Jag har samlat mina favoritrecept – goda, nyttiga, enkla – som jag broderar in i berättelser om människor jag mött, minnen och matkultur. Det är en klassresa i mat. Från knapphetens kultur till en gnistrande gourmetscen. Boken börjar i tvättstugan där jag föddes och slutar på Nobelfesten som jag fick förmånen att gästa nyligen.

Mat är så mycket mer än simpla salt- och sockerdoser. Mat är tröst. När någon nära anhörig dör samlas vi och äter en middag för att hedra hennes minne. Hur många har inte botat hjärtesorg med en påse praliner eller lyckobringande chokladfondant. Mat är kärlek. Hur många minns inte ett frieri förenat med en måltid. Eller doften av farmors välgräddade pannkakor. Där någonstans, i gränslandet mellan minnen, människor och smakupplevelser– rör sig min bok. 

Må det smaka. I både mage och hjärta.

Kommentarer