Matnyckeln

Som dietist måste jag ju först och främst börja med maten. Min filosofi är att mat ska vara kul, den ska gärna ätas i trevligt sällskap, se och smaka (och dofta) gott och som bonus får det vi äter gärna vara bra för kroppen. Annars är det svårt att ge allmänna råd, vi är alla olika, personlighetstyp och individuell livsstil styr vilka matvanor som passar just dig bäst. Men här har jag samlat lite tips som de flesta mår bra av:

  • Ät regelbundet varje dag, frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål, jämnt utspridda över dagen. Det bör helst inte gå mer än tre timmar mellan varje ättillfälle. Frukt är bra mellanmål och tallriksmodellen är ett enkelt hjälpmedel för dig som vill veta hur du ska fördela maten på tallriken.
  • Välj bra fettkvalitet. Satsa på fet fisk (till exempel lax och makrill), vegetabilisk olja (som raps- och olivolja), nötter, frön och avokado i lagom mängd.
  • Välj bra kolhydratskvalitet. Öka mängden fibrer och andelen vitaminer och mineraler genom att satsa på fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Välj frukt och grönt av olika sorter och olika färger för att variera ditt intag av vitaminer och mineraler.
  • Vad dricker du till maten? Vatten och ett glas vin någon gång ibland är min rekommendation. Och för att tänka klimatsmart är det vanligt kranvatten som gäller.
  • Sist men inte minst, jag tror inte på förbud, att helt sluta med godis, chips eller vad man nu är svag för. Förbud kan till och med få omvänd effekt, bli mer lockande och därmed stjälpa hela hälsoplanen. Då är det bättre att tillåta det man gillar fast i lite mindre mängd. Kanske max sju godisbitar eller tre chokladrutor per dag. Ofta äter vi till exempel chips automatiserat, vi äter framför TV:n och stoppar in mängder utan att egentligen känna vad det smakar. Nästa gång, ät mer medvetet. Och pröva dig fram, när känner du dig egentligen nöjd, krävs hela chipspåsen för det eller kan det faktiskt räcka med en näve?


Kommentarer