Livet tar inte slut vid 30

AV ALEXANDRA

Grattis till utmärkelsen önskar vi professor Mef Nilbert

Så härligt att professor Mef Nilbert får årets tarmcancerpris! Hon påpekar att det går att rädda ca 600 personer per år som dör i mag- tarmcancer om man erbjuder screening till alla så cancern upptäcks i tid. Det är lika många som dör i trafiken. Grattis Mef, en karismatisk föredragshållare, som ofta talat på våra seminarier. Vi vill ju samarbeta med alla forskare, och med alla organisationer, som arbetar för bättre hälsa, vård och forskning. Nya rön och forskning måste föras ut till allmänhet och media. Ett bra sätt är att samarbeta med oss. Vi har ju alla samma mål. Tillsammans blir vi starkare.

Vi hade specialvisning av filmen Änglavakt för våra medlemmar och intresset var enormt. Själva huvudrollsinnehavaren, Michael Nyqvist, och regissören Johan Brisinger, kom och förgyllde kvällen. Visst får en sådan ovanlig film – man vågar tala franska! – skilda omdömen. Men jag har mitt positiva omdöme kvar. Kultur är hälsa. Och hur vi reagerar vid sjukdom eller när en tragedi drabbar, det är en ovanlig men nog så viktig frågeställning, enligt min åsikt.

Att höra en nöjespanel såga uppmärksamheten kring att ABBA som första svenskar fick en plats i Rock and Roll Hall of Fame i New York var lite pinsamt tycker jag. Reglerna är, att för att väljas in där måste man ha gjort sin första inspelning för minst 25 år sedan: Så sitter de och säger att i princip är bara gamla gubbar som är med.

Annifrid och Benny tar emot priset när ABBAs räkning när de som första svenskar valts in i Rock and Roll Hall of Fame i New York!

Att man istället bör ge pris till de nya… Fel om det bara mest är män, ja Men annars är kvalitet faktiskt inte synonymt med ungdom. Eller tvärtom. Alla får väl ha sin egen smak i musik och kultur, men varför ska man dissa artister på grund av ålder? ABBAs musik spelas fortfarande över hela världen.

Ack ja, och unga nya ”tycka till människor” lyfts fram och mer mogna människor, med omdömen och referensramar tas bort! Det blir en skev bild av hur världen ser ut. Vi är många som passerat de 30 och är nyfikna, pålästa och följer den aktuella debatten i det mesta!

Kommentarer