Fjärde nyckeln

Att stress inte är bra vet de flesta. Lite stress i vardagen är inte så farligt. Speciellt inte om vi får balansera med vila. Men långvarig stress utan återhämtning kan göra dig både arg, ledsen och fet. Forskning visar tydliga samband mellan förhöjda halter av stresshormonet kortisol och depression samt inlagring av fett på magen.

Hur stressar vi då mindre? Det kan vara enklare sagt en gjort. Att gå iväg på ett långt yogapass med djupavslappning kan man ju inte göra varje dag. Jag tror på att hitta en metod som funkar för dig och som är enkel att tillämpa lite närsom. Det kan vara så enkelt som tio djupa andetag en gång varannan timme. Eller att promenera hem från jobbet. Eller ringa en kompis.

Mindfulness är ju annars ett flitigt använt begrepp vid stresshantering. Att leva i nuet, lite zenbuddhistisk diskbänksrealism, typ diska långsamt och noga och betrakta såpbubblorna… Hmm, det är svårt att greppa och känna pepp för tycker jag. För man behöver ju faktiskt tänka lite på framtiden också, det går ju inte bara att vara instängd i en liten NU-bubbla hela tiden. Och blir det inte omvänd effekt när man så himla koncentrerat försöker vara i nuet, att det inte går när man försöker för mycket? Förmodligen är det just de här tankarna hos mig som visar att jag inte alls förstår vad mindfulness är och därför är i extra stort behov av det. Kanske. Eller så lever jag just nu väldigt mindfulness-aktigt med hund och bebis som båda verkligen kräver att jag är här precis just NU och ger mat, byter blöja, går ut och går eller vad nu behoven kräver. Jag ska i alla fall testa att under alla alla barn- och hundvagnspromenader tillämpa ett tips från radioprogrammet P1 Kropp & Själ, nämligen att promenera med en mindfulness-coach i öronen. Det handlar alltså om att ladda ner ett coachprogram, Walfriend, i mp3-format. Det kan man göra här.

Kommentarer