Sist men inte minst, ha kul!

Så har vi kommit till den sista men kanske viktigaste hälsonyckeln. För att må bra behöver vi skratta och ha roligt emellanåt. Det spelar ingen roll hur nyttigt du äter, hur hårt du tränar (och varvar ner med yoga). För att må bra och motverka stress behövs också en meningsfull fritid med familj och vänner. Om du gör det du blir glad av mår du bättre. Så enkelt är det.

Nu är det också vetenskapligt bevisat, här har SvD skrivit om att fritidsaktiviteter ger bättre hälsa. Att du mår bättre om du går på den där tjejmiddagen eller körsången som du annars tänkte ställa in för att du känner dig stressad. Artikeln baseras på en studie som publicerades i tidskriften Psychosomatic Medicine: Journal of Behavioural medicine. Här fick 1400 vuxna personer ange hur ofta de umgicks med familj och vänner, åkte på semester och deltog i religiösa aktiviteter. De som var mest aktiva visade sig ha lägre blodtryck, mindre midjemått, lägre BMI och lägre nivåer av stresshormonet kortisol. De sov också bättre och var överlag mer nöjda med sitt liv jämfört med de försökspersoner som var mer inaktiva.

Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin ger en biologisk förklaring i SvD där han menar att fritidsaktiviteter stimulerar hormoner som har med återuppbyggnad och reparation att göra. Att en aktiv fritid fungerar som ett slags vaccin mot stress.

Själv kom jag precis hem från en bebisledig stund som jag firade med en kompis och en drink med namnet Moscow Disco. Väldigt hälsosamt.

Kommentarer