Sömnnyckeln

Då har vi kommit fram till den tredje nyckeln för bättre hälsa; sömn. Det är lite dubbelt att skriva om att vi måste sova si och så många timmar för att må bra. Jag vet inte hur det är för er men jag kan få värsta låsningen om jag går in för att sova så bra och så länge som möjligt. Om jag ser till att vädra ut sovrummet, dricka kamomillte och varva ner med en god bok blir det oftast bara omvänd effekt och jag ligger där klarvaken och försöker räkna får. Så jag vill istället slå ett slag för att inte vara så nojjig med sömnen.

Vänd på sömnoron och tänk att klarar dig på mindre timmar än vad du tror (tro mig, med en pigg liten bebis är det förvånande hur lite sömn som behövs för att ändå funka någorlunda normalt dagen efter) Och det går alltid att ta igen en natts dålig sömn natten därpå eller genom en tupplur alternativt bara vila lite mitt på dagen (inte så lätt om du är på kontoret kanske men då kan du vila igen dig på helgerna).

Ett tips som jag varmt kan rekommendera för vilstund eller om du ligger i sängen och försöker men inte kan sova, är att ladda iPoden med lugn musik, ljudböcker, och program ur Sveriges Radios arkiv (tex P3 dokumentär) eller annan trevlig lyssning. Då kan det bli så att du nästan längtar efter att inte kunna somna…

Du som vill ha mer traditionella sömnråd kan klicka dig in på den här artikeln som jag skrev när jag jobbade på Netdoktor. Bilden nedan är även lånad därifrån.

Kommentarer