Att vara ledig är nödvändigt ibland

Jag har försett mig med ny energi i det underbart vackra Sydafrika

AV ALEXANDRA

Havet lockade först, med underbara bad och långa inbjudande stränder. Och så djur och natur. Jag älskar att se vilda djur, i relativ frihet i alla fall, som vi kunde göra i ett private game reserv.

Jag hade turen att bli medbjuden till Sydafrika, med goda vänner. Vänskap som är så viktigt för hälsan. Gemenskap och värme. Och mest av allt behövde jag bara vara, inte tänka på arbete eller sitta vid datorn. Som ju är såå praktiskt som arbetsredskap, men som lätt kan ta över och styra hela ens liv om man inte aktar sig. Det finns alltid arbete vid datorn, i mitt jobb.

Vi fick möjlighet att besöka en Star For Life-school och lyssna på den rektor som viger sitt liv åt att utbilda, inspirera och entusiasmera ungdomar och alla att vilja ändra sina tankar. Att lära sig tänka nytt, satsa på kunskap och studier. Och att ha skyddat sex.

Zephile utbildar andra att bli ledare, och hela denna organisation startades av svenskar som fortsätter att informera företag och privatpersoner för att få in mer pengar att utbilda ungdomarna för. Vi, 1.6, ska hoppas jag bli faddrar för en egen skola som man sen kan besöka. Och det gäller nu för oss att starta denna insamling! En liten gåva kan göra stor skillnad där i skolan. Se vår tidning och även webbsidan. Det är fortfarande för många som drabbas av hiv och aids, i speciellt i den delen jag besökte, Kvazulunatal. Star for Life-kören kom som en överraskning, trots att det ju var påsk, och sjöng för oss. De utstrålar sådan glädje och sådant hopp, att allas ögon tårades. Vi var tio svenskar i alla åldrar som satt som tända ljus och lyssnade i den afrikanska lilla skolan. I enkel och sliten miljö bjöds vi sedan hem till rektorn på en liten lunch i hans primitiva men trivsamma lilla gästhus. Utsikten sträckte sig över en vacker dalgång där getter, kor och höns strövade fritt mellan husen i byn.

På bara ett dygn fick jag distans till livet här hemma och kunde sjunka in i det lugna tempo som råder där.

En vecka gick fort och jag läste bland annat Alex Schulmans bok om sin far, läs den! Den jag saknade mest var Pricken, min kära hund. Väl hemma känns det att jag laddat batterierna och kan ta mig an våra program igen med glädje och espri som är viktigt att känna varje dag!

Kommentarer