Vikten med vetenskap bakom hälsotips

Sitter nu precis efter avslutad föreläsning på Kvinnliga läkares förening, en dag om den kvinnliga läkarrollen; ”Från Karolina Widerström till Dr Åsa”.

Jag fick chansen att deklarera VARFÖR jag gör Dr Åsa. Hur missuppfattningar, oseriösa avsändare med hälsobudskap riskerar att leda till allvarliga konsekvenser. Vi har sett hur Sydafrika under lång tid inte accepterade att HIV leder till AIDS, och ”hälsoprofeter” som Mattias Rath kampanjat för att läkemedel mot AIDS är skadliga och ett påfund av läkemedelsbolagen, och att människor istället ska ges vitaminpiller.

Andra exempel är hur det sprids myter om att MPR-vaccin ger autism och fler och fler föräldrar avstår från att vaccinera sina barn. Istället ökar risken för lokala epidemier med bla den högt smittsamma mässlingen. Det finns INGA vetenskapliga belägg för att vaccinationer leder till autism.

”Nutritionism-”trenden är i bästa fall ofarlig, men har ex när det kommer till antioxidanter i pillerform visats att för icke-rökare eller rökare så ökar risken för förtida dödlighet med mellan 16 – 50%.

Sen tog jag del av andra spännande föreläsningar, bla historikern Ann-Sofie Ohlander.

Kommentarer