Det är det vita sockret och mjölet som ger hjärtinfarkt!

AV CAMILLA

Är du rädd om hjärtat, dra ner på de snabba kolhydraterna!

En stor dansk studie visar att mättat fett  inte är lika farligt för hjärtat somsom kolhydrater av dålig kvalitet med högt GI, exempelvis vitt mjöl och socker. För varje 5-procentig överflyttning av energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökade risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterar forskarna i senaste numret av American journal of clinical nutrition. Det är en långtidsuppföljning på över 50 000 personer.

–För mycket mättat fett är inte bra, men inte så farligt som kolhydrater av dålig kvalitet, sammanfattar Mariane Uhre Jakobsen, doktor vid Universitetssjukhuset i Århus, skriver Svenska Dagbladet. Hon menar att forskare och myndigheter fokuserat så mycket på att varna för mättat fett att de glömt bort att utvärdera risker med alternativen. Någonstans måste vi hämta energin ifrån så varningarna för fett har lett till en ökad konsumtion av kolhydrater, dessvärre mest av den dåliga typen.

Kommentarer