En sann EU-medborgare uppskattar hunden!

AV CAMILLA

En hund ger ett otryggt barn mer trygghet än en snäll vuxen visar ny forskning. Tänk en sådan tröst en hund kan vara. Så många barn idag är otrygga, rädda, oroliga, ja mår allmänt

Hundar gör barn lugna och trygga

inte så bra. I en österrikisk studie utsttes barn för separation, vilket höjer stresshormonet kortisol hos de flesta. Bästa sättet att sänka detta skadliga stresshormon var att en hund fanns till hands. Det slog både en snäll vuxen och favoritgosedjuret.

Tänk om också vi i Sverige kunde bättre förstå att uppskatta hunden och inte bara fokusera debatten på det fåtal kamphundar som finns.  Vi vill ju så gärna vara goda EU-medborgare, men deras syn på hunden har vi inte anammat! Idag har vart femte svenskt hushåll en hund. Ändå ligger vi långt efter när det gäller att ta tillvara på allt det goda en hund kan tillföra samhället. Vi vet genom vetenskapliga studier att blodtrycket sänks hos en stressad människa bara genom att det kommer in en hund i rummet. Får personen klappa hunden sänks det ännu mer. Stökiga skolbarn blir lugna av hundar, dementa äter bättre, fångar blir mindre våldsamma, hjärtinfarktspatienter får bättre överlevnad med mera.

En hund håller dig frisk - gissa varför?

Vi blir friskare av att leva med en hund. Dels för att vi rör oss mer, men också för att vi mår bra av att ta emot hundens oförbehållsamma kärlek. Och att få återgälda den med klappar, leenden och vänliga ord. Människor med sällskapsdjur blir inte lika ofta sjuka och besöker inte läkare lika ofta som de utan djur. En djurägare kostar samhället minst 10 000 kr mindre i sjukvård varje år. Några äldreboende här i Sverige har börjat med hundar. De gamla blir fysiskt starkare och mår psykiskt bättre. De minns sin barndoms husdjur och hundarna kan ge tröst och sällskap. Det finns berättelser om hundar som troget suttit vid en döende patient timme efter timme utan att vare sig gå och kissa eller dricka. Hundens beskyddarinstinkt ger den döende närhet och lugn i livets sista timmar.

Barn blir också betydligt mindre allergiska om de växer upp med en hund. Ändå är det just rädslan för allergier som begränsar vårt utnyttjande av hundens möjligheter. Och det är alltid allergi-argumenten som vi får höra när vi stoppas i dörren på ett café, en restaurang, en affär, ja till och med på en uteservering och en badstrand. Men det är ingen grund att stoppa en hund för att en allergiker finns i samma rum. ”Rent medicinskt är risken att få allergiska besvär minimal utomhus. Att en hund, som ligger under ett bord på en restaurang, skulle
orsaka allergier hos andra gäster är osannolikt. Hundallergenen är ganska tung och ramlar ner på golvet/marken”, förklarade läkaren Elisabeth Westerlund på Medikus friskvård i Göteborg, i en artikel i Expressen/GT. Men det tycks inte svenskar förstå.

Spela inte så hög musik på stranden, då kan hunden bli störd... Skylten är från Deauville i Frankrike

Annat är det i Europa. Titta på den fantastiska skylten från badstranden i Deauville i norra Frankrike. Här hade till och med apotekaren sin hund med på jobbet! Men vi behöver inte åka så långt. Det räcker med att göra ett besök i Danmark. Tar du den svenska båten över Öresund hänvisas du till ett litet skrymsle med din hund, tar du den danska som kör samma sträcka säger personalen att du kan gå precis över allt i båten… Och inte ser man några allergianfall där inte. Väl framme i Danmark får du ta din hund med in på de flesta restauranger och ofta ställs det fram en stol med en mjuk filt i på uteserveringarna, så vovven har det skönt. Att hitta rum på hotell är heller inga problem. Medan man förskjuts till inrökta rum på sämsta läge på de få svenska hotell som tar hund erbjuds du vanligtvis bästa rummet med altan och (!) egen handduk

På Sønderho Kro på Fanø i Danmark får hunden en egen badhandduk!

till hunden i Danmark.

Så låt oss nu bli lite bättre EU-medborgare och uppgradera hunden till den plats den förtjänar!

Kommentarer